Σάββατο 25.05.2024
More

  Με προβληματισμούς για το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

  Το Επιμελητήριο εκφράστηκε θετικά στην υποβολή της πρότασης από την Ήπειρος Α.Ε. για το Κέντρο Τεχνολογίας

  Τον έντονο προβληματισμό κυρίως για το κόστος του δανεισμού από την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων, ο οποίος θα ξεπεράσει τα 20 εκ. ευρώ και θα είναι με την εγγύηση του Περιφερειακού Ταμείου, για τα Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας εξέφρασαν τα μέλη της διοικούσας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

  Το απόγευμα της Δευτέρας τα μέλη της διοικούσας ενημερώθηκαν  για τις τρέχουσες εξελίξεις και την fast track διαδικασία, με την οποία προσκλήθηκε το Επιμελητήριο να συζητήσει και να αποφασίσει για την υποβολή της πρότασης από την Ήπειρος Α.Ε.

  Όπως έκανε γνωστό ο Βασίλης Βασιλείου, το Επιμελητήριο κλήθηκε εσπευσμένα να μετέχει και να συναποφασίσει για μία μεγάλη επένδυση, που ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ, με ασφυκτικά περιθώρια μάλιστα, καθώς η πρόταση υποβολή για την χρηματοδότηση έπρεπε να κατατεθεί μέχρι χθες.

  «Δεν είχαμε καμία προηγούμενη ενημέρωση και δε σας κρύβω, ότι δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε και να δώσουμε τελικά τη συγκατάθεσή μας. Η χρηματοδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% του συνολικού προϋπολογισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 20 εκ. ευρώ. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την υπόθεση μιας και η Ήπειρος Α.Ε δε διαθέτει δικό της ταμείο, αλλά η πρόταση έπρεπε να κατατεθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Ψηφίσαμε θετικά, σε πρώτη φάση, περιμένοντας να δούμε τη μελέτη, τις τιμές και τον τρόπο λειτουργίας», ανέφερε ο κ. Βασιλείου.

  Θετική ψήφος, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν

  Την περισσότερο πολιτική θέση και εξήγηση για τη θετική στάση του Επιμελητηρίου στην προοπτική της επένδυσης, χωρίς όμως να αφήνει στην άκρη τα ερωτήματα, τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου.

  «Πρόκειται για μία εγκατάσταση 15.000 τ.μ, στην οποία θα εγκατασταθούν επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, δίπλα σε ένα data center, που επίσης πρόκειται να λειτουργήσει. Ήδη, το 50% των εγκαταστάσεων, έχει καλυφθεί από εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτό και θεωρούμε, ότι σε πλήρη ωρίμανση, το Κέντρο θα είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή, που θα δημιουργήσει 1000 και πλέον θέσεις εργασίας. Αναμφίβολα υπάρχουν δυσκολίες και ερωτήματα, γιατί δεν έχουμε μελέτη βιωσιμότητας, ούτε κάποιο master plan, για να ξέρουμε πως θα λειτουργήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρίου.

  Τι αποφασίστηκε στην Ήπειρος Α.Ε

  Στη συνάντηση της Ήπειρος Α.Ε και του Δ.Σ συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν:

  • Σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Γεν. Γραμματείας Έρευνας – Καινοτομίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ήπειρος Α.Ε
  • Παραχώρηση του ακινήτου από την Περιφέρεια Ηπείρου στην Ήπειρος Α.Ε
  • Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου και
  • υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης για το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

  Δείτε το ρεπορτάζ του ITV:

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ