Κυριακή 01.08.2021
More

  Μία εναλλακτική πρόταση για τα led στην πόλη

  Την δική της εναλλακτική πρόταση για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού στο δήμο Ιωανιτών, λίγες ημέρες μετά την καταψήφιση της πρότασης της δημ. αρχής από το δημ. συμβούλιο κατέθεσε η παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» το πρωί της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο επικεφαλής της Λαζ. Νάτσης και ο δημ. σύμβουλος Βλ. Παπαχρήστος.

  Η πρόταση κινείται ανάμεσα στην επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής Μπέγκα, να χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους, το έργο και στην πρόταση της νυν δημοτικής αρχής, να υλοποιηθεί μέσω της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης. Έτσι, η παράταξη προτείνει την υλοποίηση του έργου μέσω δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

  που προβλέπει χρηματοδότηση του έργου με επιτόκιο 3,8%. Η τεχνική επεξεργασία έχει γίνει σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και είναι εξειδικευμένη για τους δήμους που επιθυμούν να επιλέξουν την λύση αυτή. Προβλέπει όπως ανέφεραν τόσο οι κ.κ Νάτσης και Παπαχρήστος, όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, υποδείγματα μελετών, τευχών δημοπράτησης και παρακολούθησης του έργου σε όλα τα στάδια, λειτουργώντας και ως τεχνικός σύμβουλος του ΤΠΔ για την απελευθέρωση των χρηματοδοτήσεων.

  Στο πρώτο σκέλος της παρουσίασης της πρότασης, ο κ. Νάτσης έκανε μία περισσότερο πολιτική και λιγότερο τεχνική προσέγγιση του ζητήματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στον δήμαρχο, ότι επέλεξε να αγνοήσει τις τεχνικές υπηρεσίες και να στοχοποιήσει την αντιπολίτευση.

  «Οι πρόθυμοι υποστηρικτές της, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, κατήγγειλαν ως έκτρωμα την απλή αναλογική, επικαλέστηκαν την αντεστραμμένη διαλεκτική του Εγέλου ώστε να την χαρακτηρίσουν ευχή και κατάρα ενώ άλλοι μας προειδοποίησαν ότι θα πληρώσουμε ακριβά την «άρνησή» μας στις επόμενες εκλογές.

  Τα κύρια επιχειρήματα της δημοτικής αρχής όπως περιγράφονται στα κείμενα που μας παραδόθηκαν, είναι ότι το έργο δεν θα κοστίσει τίποτε στον δήμο και θα έχει και όφελος 300.000€ ετησίως, ότι ο δήμος δεν θα κάνει τίποτε και ότι δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό και την τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί στο έργο.

  Όλα αυτά τα πολύ υποτιμητικά για τις υπηρεσίες, την δημοτική αρχή που επιλέγει πάντα να μην κάνει τίποτε, τους ίδιους τους δημότες και με τεράστιο οικονομικό κόστος.

  Η σημερινή πρόταση της δημοτικής αρχής παρουσιάζει σειρά προβλημάτων όπως από την απεμπόληση του συνόλου του έργου έως και τις οικονομικές επιπτώσεις για τους δημότες. Ένα έργο 6,9 εκ +ΦΠΑ εκτινάσσεται στα 19,2 με ΦΠΑ.

  Εάν όντως επιθυμεί η δημοτική αρχή να καταστήσει κόμβο, τον 10ο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, πρέπει να μάθει, αν μη τι άλλο, να δουλεύει με όρους νέας εποχής, να συνθέτει και να σταματήσει να αναζητάει ελαφρυντικά σε ανίερες συμμαχίες», κατέληξε ο κ. Νάτσης.

  Η εξειδίκευση

  Η πρόταση της παράταξης εξειδικεύτηκε αναλυτικά από τον δημ. σύμβουλο Βλ. Παπαχρήστο, που τόνισε, ότι η επιλογή της δημ. αρχής να υλοποιηθεί το έργο μέσω ΣΕΑ, παρουσιάζει ένα μεγαλύτερο κόστος κατά 8,5 εκ. για τους δημότες από την πρόταση που καταθέτει η παράταξη μέσω του ΤΠΔ.

  Τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψιν για την κατάθεση της πρότασης είναι αυτά που έδωσε στις παρατάξεις η δημοτική αρχή, με τον κ. Παπαχρήστο να τονίζει, ότι η συνολική εξοικονόμηση σε βάθος 12ετίας με την πρόταση της δημ. αρχής είναι 2,7 εκ. ευρώ ενώ με την πρόταση του ΤΠΔ φτάνει τα 11,5 εκ. ευρώ.

  Αφού παρουσίασε αναλυτικά συγκριτικά στοιχεία από τις συμβάσεις άλλων δήμων στη χώρα και με τους δύο τρόπους, ο κ. Παπαχρήστος διατύπωσε και μία σοβαρή αιχμή, που θα μπορούσε να απασχολήσει μελλοντικά την υπόθεση, στο ενδεχόμενο πως τελικά θα βρεθεί τρόπος και θα προχωρήσει το έργο με την πρόταση της δημ. αρχής.

  «Εμείς προτείνουμε τη σύγκληση του δημ. συμβουλίου και τη λήψη απόφασης ώστε να συνταθεί μία νέα μελέτη με αυτό το σκεπτικό, που δε θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα από δύο μήνες, και να αποφασίσει τελικά το δημ. συμβούλιο, έχοντας λάβει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους. Στην περίπτωση που αποφασιστεί να υλοποιηθεί ένα έργο, που αποδεδειγμένα, βάσει των στοιχείων και των παραδοχών για αυτά, δεν ωφελεί τους δημότες, τότε προκύπτει σαφώς το αδίκημα της απιστίας», ανέφερε ο κ. Παπαχρήστος.

   

   

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ