Πέμπτη 13.06.2024
More

  Μπήκαν «πωλητήρια» σε δεκάδες ξενοδοχεία στη χώρα

  Μικρά, αλλά κυρίως τα μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας, στη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπα με μία πρωτοφανή κατάσταση, που όμοιά της δεν υπήρξε ούτε καν την χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασαν τον αριθμό των 100, τα ξενοδοχεία που έβαλαν πωλητήριο σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αφού με την κρίση του κορωνοϊού, είναι εξαιρετικά αμφίβολο, ότι θα μπορέσουν έστω να ανοίξουν το 2020 και να λειτουργήσουν, αντιμετωπίζοντας ήδη το φάσμα της χρεωκοπίας.

  Αντίστοιχη πορεία προς το λουκέτο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Λευτ. Ζαρκάδας, ότι θα ακολουθήσουν και 3000 περίπου εποχικά καταλύματα στη χώρα.

  Οι συζητήσεις με την κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει, ώστε να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης αυτής, με τα περιθώρια ωστόσο να είναι στενά και να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία εξάπλωσης του ιού, όχι μόνο στη χώρα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους.

  Αν όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν τελικά στην πράξη, τότε αυτό θα συμπαρασύρει και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.

  «Θεωρούμε, ότι όχι μόνο το 2020 αλλά και το 2021 θα είναι δύσκολη χρονιά γα τον τουρισμό της χώρας. Ίσως κάποιες μονάδες να είναι σε θέση να λειτουργήσουν αν γίνονται κάποια τεστ αντισωμάτων και δίνονται υγειονομικά πιστοποιητικά στους επισκέπτες, αλλά δε θα είναι εύκολο να λειτουργήσουν στο 100% της δυναμικότητάς τους. Έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές με την κυβέρνηση, για να απευθυνθούμε περισσότερο στον οδικό τουρισμό που μπορεί να έρθει από τις χώρες των Βαλκανίων ή σε χώρες που δεν έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως το Ισραήλ, η Κύπρος ή η Σαουδική Αραβία», ανέφερε ο κ. Ζαρκάδας.

  Το «χαρτί» του κοινωνικού τουρισμού

  Μία πρόταση που ήδη συζητείται, είναι αυτή της ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού με την γενναία επιδότηση των ελλήνων για να επιλέξουν τα καταλύματα της διαμονής τους στην Ελλάδα.

  «Εξετάζεται ακόμη και η γενναία επιδότηση της μετακίνησης και από την Ελλάδα, αλλά και από χώρες του εξωτερικού, ωστόσο θεωρούμε, ότι θα πρέπει κι έτσι, να επιδοτηθεί και η εργασία, γιατί είναι βέβαιο, ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αφού πολλές επιχειρήσεις θα επιλέξουν να παραμείνουν κλειστές από το να υπολειτουργήσουν», σημείωσε ο κ. Ζαρκάδας.

   

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ