Τετάρτη 02.12.2020
More

  Οι δύο επιλογές για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο

  Αρκετά φιλόδοξος είναι ο στόχος της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) όπως αυτός προσδιορίστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Τσάκα σε δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Ήπειρο. 

  Η συζήτηση βέβαια δεν είναι τωρινή, αλλά αποτελεί συνέχεια ενός δημόσιου διαλόγου που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και στην Ήπειρο και αναφέρεται στην προοπτική επέκτασης του δικτύου επομένως και σύνδεσης της Ηπείρου με το φυσικό αέριο.

  Η εκτίμηση ωστόσο της ΔΕΔΑ, ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος ανάπτυξης των δικτύων, με την Ήπειρο να είναι στη β’ φάση, οι διαγωνισμοί θα αρχίσουν να τρέχουν το 2021, φαίνεται υπεραισιόδοξη έως και ουτοπική.

  Για την Ήπειρο, και τις άλλες περιοχές της β’ φάσης, ο κ. Τσάκας υποστήριξε, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προμελέτες και οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν το 2021.

  Αισιοδοξία

  Καλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο, από τοπικούς παράγοντες, που είχαν συζητήσει με τη Δημόσια Επιχείρηση σε ημερίδες και εκδηλώσεις, την προοπτική σύνδεσης της Ηπείρου με το δίκτυο φυσικού αερίου, αναφέρουν πως το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά αισιόδοξο, αφού σε πρώτη φάση αυτό που είχε μπει στο τραπέζι του διαλόγου αφορούσε την πιθανότητα σύνδεσης της ΒΙΠΕ και του ΠΓΝΙ στα Γιάννενα, δυνητικά δηλαδή μεγάλων καταναλωτών και σε επόμενη φάση, μία περιορισμένη ανάπτυξη στον αστικό ιστό.

  Πώς θα φτάσει

  Το βασικό ζητούμενο ωστόσο παραμένει με ποιον τρόπο θα φτάσει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο και τα Γιάννενα, αλλά και στις άλλες πόλεις, με την ΔΕΔΑ να ρίχνει το βάρος στο υφιστάμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ ή μέσω του αγωγού ΤΑP, που προβλέπεται να τεθεί εφέτος σε λειτουργία.

  Για τη δεύτερη όμως περίπτωση, η πιθανότητα είναι μάλλον απειροελάχιστη με δεδομένο, ότι η χάραξή του κινείται από τη Δυτ. Μακεδονία και εισέρχεται στην Αλβανία, επομένως δεν υπάρχει πρόβλεψη όδευσης προς την Ήπειρο.

  Στο παρελθόν είχε συζητηθεί μία ακόμη εναλλακτική, ώστε να δημιουργηθεί ένας υποσταθμός άντλησης στην Κοζάνη, από τον οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί αέριο από τον TAP στην Ήπειρο, ακολουθώντας τη χάραξη του παλιού προτεινόμενου αγωγού ITGI.

  Δύο επιλογές

  Έτσι, οι δύο βασικές εναλλακτικές που υπάρχουν για την Ήπειρο είναι αφενός η μεταφορά αερίου σε συμπιεσμένη μορφή (CNG) με βυτιοφόρα από το υφιστάμενο δίκτυο, κυρίως από τη Ρεβυθούσα ή αφετέρου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) μέσω του λιμένα της Ηγουμενίτσας.

  Η δεύτερη αυτή πρόταση φαίνεται πιο προχωρημένη, με δεδομένη μάλιστα και τη σχετική προετοιμασία του ΟΛΗΓ στην Ηγουμενίτσα για τη δημιουργία δεξαμενών υποδοχής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο εύκολα θα μπορούσε στη συνέχεια να μεταφερθεί στα Γιάννενα και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  51 κρούσματα στο στρατόπεδο Περάματος: Ενημέρωση Ελισάφ για την πανδημία

  Εκτενής ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας έγινε από τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Μ. Ελισάφ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

  Πέτσας για παράταση lockdown: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο»

  Παράταση του lockdown προανήγγειλε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με σημερινές δηλώσεις του

  Σειρά πήραν τα πλατάνια στην Βορ. Ηπείρου

  Μετά τα πλατάνια που κόπηκαν στο παραλίμνιο και στο Κάστρο, σειρά πήραν τρία ακόμη μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος δένδρα, στη νησίδα της Βορ. Ηπείρου

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.