Τρίτη 18.06.2024
More

  Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το Τζαμί της Καλούτσανης και την ενοποίηση των Ακροπόλεων στο Κάστρο

  Έργα προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ υλοποιούνται ή έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου και στο Ταμείο Ανάκαμψης αντίστοιχα, στην Ήπειρο, ενώ παράλληλα εξελίσσονται και έργα στη βάση 85 προγραμματικών συμβάσεων του υπ. Πολιτισμού με την Περιφέρεια Ηπείρου, με προϋπολογισμό άλλα 10 εκ. ευρώ.

  Η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε ρωτήθηκε για τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και εν γένει με τους τοπικούς φορείς, λέγοντας πως το επίπεδο αυτής, αποτυπώνεται με αριθμούς και μετρήσιμα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία. Η Ήπειρος, τόνισε, είναι μία περιφέρεια με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, σημαντικό και για ολόκληρη τη χώρα και η συνεργασία του υπουργείου με τους τοπικούς φορείς συνεχίζεται με εξαιρετικό ρυθμό.

  Για τον Δ. Ιωαννιτών η κα Μενδώνη ανέφερε πως το έργο στα Τζαμί της Καλούτσανης έχει πλέον ωριμάσει σε μελετητικό επίπεδο και αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και αναστήλωσης του μνημείου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Επίσης, για την ενοποίηση των χώρων πολιτισμού στο Κάστρο της πόλης μεταξύ του Ιτς Καλέ και του Δημοτικού Μουσείου, μεταξύ των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου δηλαδή, τόνισε, ότι οι μελέτες έχουν ωριμάσει σε ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα με τη συνεργασία με τυχόν Δ. Ιωαννιτών, έχουν ήδη υπογραφεί τα τεχνικά δελτία και είναι πλέον θέμα χρόνου να ξεκινήσουν τα έργα, με χρηματοδότηση επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Τέλος, αναφορικά με το έργο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» των πέντε αρχαίων θεάτρων η κα Μενδώνη είπε, ότι το έργο έχει τύχει της έγκρισης από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συνεχιστεί και στη νέα προγραμματική περίοδο ως το 2027.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ