Τρίτη 28.06.2022
More

  Όταν η απεργία συνάντησε τους… αστυνομικούς ελέγχους

  Με μέτρα πρόληψης και χωρίς συγκεντρώσεις οι αντιπροσωπείες των σωματείων

  Την εικόνα μίας αστυνομοκρατούμενης πόλης, είχαν από νωρίς χθες το πρωί τα Ιωάννινα, αφού ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, ένστολοι και μη, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, είχαν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο συγκεντρώσεων και συναθροίσεων, για να αποφευχθεί έτσι η διασπορά του ιού.

  Έλεγχοι

  Από νωρίς το πρωί έγιναν αρκετές προσαγωγές στην Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ επιβλήθηκαν και διοικητικά πρόστιμα ύψους 300 ευρώ σε όσους δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα της κατ’ εξαίρεσην μετακίνησης ή δεν είχαν αποστείλει κάποιο μήνυμα στο 13033.

  Οι έλεγχοι των πολιτών, ακόμη και εκείνων που δεν κινούνταν με κατεύθυνση το Εργατικό Κέντρο για συμμετοχή στην προαναγγελθείσα συγκέντρωση, ήταν εξαντλητικοί, προκαλώντας τη δυσφορία των πολιτών σε αρκετές περιπτώσεις.

  Η απεργιακή κινητοποίηση που είχαν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκε, με την έννοια της συγκέντρωσης, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.

  Μία αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρ. Γρίβα βρέθηκε στο χώρο, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα και τις αποστάσεις, όπως και τον μέγιστο αριθμό των εννέα ατόμων, που προβλέπει η αστυνομική διάταξη, υποβλήθηκαν σε έλεγχο από την Αστυνομία για το αν έχουν αποσταλεί μηνύματα μετακίνησης και παρέμειναν για λίγα λεπτά στο χώρο.

  Σε δηλώσεις τους, ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του Χατζηκώστα Κων. Καλαμπόκας και ο Αλ. Μπαλακέρας από το ΔΣ του ΕΚΙ έκαναν λόγο για ένα όργιο καταστολής της κινητοποίησης σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο.

  «Ζούμε μία ακόμη ημέρα πρωτοφανούς καταστολής και τρομοκράτησης των πολιτών. Η κυβέρνηση παραβιάζει στοιχειώδη και αυτονόητα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, μην επιτρέποντας σε απεργούς συναδέλφους να προσεγγίσουν το χώρο της συγκέντρωσης. Η κυβέρνηση απάντησε στο αίτημά μας για ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ενισχύοντας την Aegean. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τους ελέγχους στους χώρους εργασίας, ενισχύει την καταστολή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας.

  Να μη διασπαστούν οι υγειονομικοί

  Ο Κων. Καλαμπόκας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Χατζηκώστα τόνισε, ότι αν δεν ικανοποιηθεί σε αυτήν τη συγκυρία το αυτονόητο και πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. «Έχουμε συναδέλφους που νοσούν, έχουμε άλλους που είναι σε καραντίνα και πάνω απ’ όλα έχουμε συναδέλφους που έχασαν τη ζωή τους προσφέροντας υπηρεσίες στο σύστημα υγείας. Δεν είναι ώρα, για να διασπαστεί ο χώρος με ψευτοδιλήμματα για τη χορήγηση επιδομάτων σε υγειονομικούς πρώτης ή δεύτερης γραμμής. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν σε όλους ανεξαιρέτως», ανέφερε ο κ. Καλαμπόκας.

  Προσαγωγές στην κινητοποίηση του ΕΚΙ

  Με προσαγωγές ατόμων, που συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από επιχειρήσεις, διανέμοντας φυλλάδια για την απεργία και την επιβολή διοικητικών προστίμων σε όσους δεν είχαν δικαιολογήσει την μετακίνησή τους, κύλησε η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, που δεν έκανε συγκέντρωση αυτή τη φορά.

  Η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χριστίνα Τουλκιαρίδου σε δήλωσή της, έκανε λόγο για ένα όργιο καταστολής από την Αστυνομία, με την εντολή της κυβέρνησης.

  «Η σημερινή εικόνα είναι συνέχεια της καταστολής και βίας με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, της προσπάθειας τρομοκράτησης συνδικαλιστή και συνολικά της τρομοκρατίας που συνεχίζεται εδώ και μέρες έξω από χώρους δουλειάς που δρουν συνδικαλιστές, για την ενημέρωση των εργαζόμενων και την επιτυχίας της απεργίας.  Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη και αντί να στέλνει δυνάμεις καταστολής ενάντια στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους θα έπρεπε να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Αντί να κάνει προσαγωγές συνδικαλιστών, όφειλε να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

  Η Όλυ Τσουμάνη, δημ. σύμβουλος Ιωαννίνων, με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε για αστυνομοκρατία και καταστολή του εργατικού κινήματος, με μοναδικό στόχο, όχι την προστασία από την πανδημία, αλλά των συμφερόντων της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.

  «Η προσπάθεια σήμερα να γίνει καταστολή των κινητοποιήσεων δεν αφορά στην προστασία της υγείας, αλλά εκπορεύεται από τη γνώση, ότι οι πολιτικές αυτές θα φέρουν αντίδραση. Η δημοτική αρχή της πόλης οφείλει να πάρει θέση στο όργιο καταστολής των τελευταίων ημερών στην πόλη. Όποιος δε μιλά, σημαίνει ότι αποδέχεται αυτήν την κατάσταση. Η δημοτική αρχή επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα», ανέφερε η κα Τσουμάνη.

  Συλλήψεις και τραυματισμοί

  Λίγο μετά τις 10 το πρωί, μία ομάδα ατόμων που ανήκουν στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο κινήθηκε συντεταγμένα από την κεντρική πλατεία προς την Ακαδημία, όπου είχε στηθεί φραγμός των αστυνομικών δυνάμεων. Στο σημείο έγιναν δύο προσαγωγές ατόμων, που τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να διακομιστούν αργότερα για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό από την Αστυνομία σε κεντρικές οδούς της πόλης, με οκτώ ακόμη προσαγωγές ατόμων, που αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια, αφού τους επιβλήθηκαν τα διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ