Κυριακή 14.04.2024
More

  Πολλές οι αρμοδιότητες, λίγα τα μέσα και οι πόροι

  Ομόθυμη είναι η στάση των δημάρχων σε ολόκληρη τη χώρα απέναντι στα συναρμόδια υπουργία και συνολικά απέναντι στην Κυβέρνηση στο θέμα της διαχείριση των αδέσποτων ζώων και του ελέγχου για τα ζώα συντροφιάς, όπως φάνηκε ξεκάθαρα λίγο πριν την ολοκλήρωση της διημερίδας της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα.

  Όταν η εκπρόσωπος της Ειδικής Γραμματείας για την προστασία των ζώων συντροφιάς του υπ. Εσωτερικών ολοκλήρωσε την εισήγησή της για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς και τις ευθύνες και αρμοδιότητες που έχουν οι δήμοι, μέλη της ΚΕΔΕ από το προεδρείο, αλλά και από το κοινό ζήτησαν από την υπηρεσιακή παράγοντα του υπουργείου να μεταφέρει αρμοδίως το αίτημα της εξαίρεσης των δήμων από την εν λόγω αρμοδιότητα λόγω αντικειμενικής αδυναμίας.

  Όπως τονίστηκε, είναι αδύνατο οι δήμοι, είτε είναι μεγάλοι είτε πολύ περισσότερο μικροί, περιφερειακοί δήμοι να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιοι απαιτητικό περιβάλλον με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες ενώ δε διαθέτουν ούτε το προσωπικό, ούτε τα μέσα, ούτε και τα χρήματα.

  Τα αιτήματα αυτά θα αποσταλούν αρμοδίως στην Κυβέρνηση, αν και δε φαίνεται πιθανό να ικανοποιηθούν.

  Η κα Ανθή Χαλά από το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας στην τοποθέτησή της και σε δηλώσεις που έκανε, περιέγραψε με σαφήνεια το νέο θεσμικό πλαίσιο στη διαχείριση των ζώων συντροφιάς, λέγοντας πως οι δήμοι έχουν και την ευκαιρία και τα εργαλεία για την εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων και επιχειρησιακών σχεδίων, να προχωρήσουν σε δράσεις όπως είναι οι στειρώσεις, οι ηλεκτρονικές σημάνσεις και οι υιοθεσίες, με αποκλειστικό στόχο τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ