Παρασκευή 19.04.2024
More

    Προτεραιότητα η εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης στην Unesco

    Πού επικεντρώνονται οι προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού

    Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής του φακέλου για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco, με την διαδικασία της αξιολόγησης να εξελίσσεται και την απόφαση να αναμένεται το Φθινόπωρο, το υπ. Πολιτισμού επικεντρώνεται στον άλλο μεγάλο στόχο για την Ήπειρο, που αφορά στα χρηστήρια ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης.

    Η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο της περιοδείας της στην περιοχή και μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτήν την προοπτική ένταξης των ελασμάτων της Δωδώνης στο ειδικό κατάλογο μνήμης της Unesco, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του υπουργείου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

    «Για το υπουργείο Πολιτισμού προηγείται και είναι σε προτεραιότητα να πετύχουμε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης στον ειδικό κατάλογο μνήμης της Unesco και όλες μας οι προσπάθειες, επικεντρώνονται εκεί», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

    Το Κάστρο των Ιωαννίνων και η Unesco

    Η κα Μενδώνη τοποθετήθηκε για το θέμα μετά από ερώτηση που της έγινε από το ITV, σχετικά με την πιθανότητα σε μία μακροπρόθεσμη προοπτική και στρατηγική ενδεχομένως να τεθεί ένα θέμα ένταξης της Καστροπολιτείας των Ιωαννίνων στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

    Το θέμα είχε αναδείξει πριν μερικούς μήνες το ITV, φιλοξενώντας αρχικά δηλώσεις του μέλους της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Τάσσιου με αφορμή μία πρώτη συζήτηση που έγινε σε διεθνή συνάντηση στην Αλβανία για την πιθανότητα διασύνδεσης των Καστροπολιτειών τεσσάρων τουλάχιστον βαλκανικών πόλεων. Συγκεκριμένα έγινε συζήτηση για την προοπτική μίας πολιτιστικής διασύνδεσης των Καστροπολιτειών της πόλης Κότορ του Μαυροβουνίου, του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, του Αργυροκάστρου στην Αλβανία και των Ιωαννίνων. Η κα Μενδώνη δήλωσε άγνοια για το ζήτημα αυτό, που δεν έχει υποβληθεί άλλωστε επισήμως ως αίτημα, φρόντισε όμως να κρατήσει αποστάσεις κυρίως επί της μακράς χρονικής διαδικασίας και της σοβαρής προετοιμασίας που απαιτεί κάθε τέτοια πρόταση.

    «Είναι αλήθεια, ότι αυτό το ακούω για πρώτη φορά από εσάς, ότι υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη ή πρόταση. Εκείνο, όμως, που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι, ότι η υποβολή προτάσεων και φακέλων υποψηφιότητας στην Unesco είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, με πολλά προηγούμενα στάδια και αφού πρώτα θα πρέπει να προηγηθεί η εγγραφή στον εθνικό κατάλογο. Το παράδειγμα της Νικόπολης είναι χαρακτηριστικό. Η Νικόπολη εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο το 2014 και μόλις τώρα άρχισε η διαδικασία ωρίμανσης του φακέλου της υποψηφιότητας. Όσοι λοιπόν έχουν τέτοιες προτάσεις, θα πρέπει να συνεννοηθούν πρώτα με το υπ. Πολιτισμού και την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων» ανέφερε η κα Μενδώνη.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ