Τετάρτη 24.07.2024
More

  Στα 30 εκ. ο νέος προϋπολογισμός για το Πάρκο Τεχνολογίας

  Περικοπή σε ένα πλέγμα επιπρόσθετων έργων, όχι όμως και στα συνολικά τετραγωνικά μέτρα της κτιριακής επιφάνειας, ώστε να μειωθεί ο αρχικός προϋπολογισμός από τα 40 στα 30 εκατομμύρια ευρώ (με ΦΠΑ) προβλέπει ήδη η προεργασία που γίνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα «εικόνα» του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

  Αυτή είναι επί της ουσίας η επιβεβαίωση της είδησης που έφτασε χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία από το δελτίο τύπου της υφυπουργού κας Κεφάλα μετά την συνάντησή της με τον αναπλ. υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανάση, μεταφέροντας τη θετική διάθεση της Κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το έργο εάν και εφόσον μειωθεί ο προϋπολογισμός του. Μία επιβεβαίωση που ήρθε διά στόματος του καθ’ ύλην αρμόδιου, του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη που το πρωί της Παρασκευής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μίλησε μάλλον περισσότερο ανοιχτά από ποτέ άλλοτε, για το θέμα, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων κατατείνουν αφενός στη μείωση του προϋπολογισμού και αφετέρου στην επαναφορά του προς χρηματοδότηση από το Ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε επί της ουσίας και το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» και του ITV που ανέφερε το πλαίσιο των συζητήσεων των τελευταίων ημερών μεταξύ Περιφέρειας και Κυβέρνησης που επισφραγίστηκε με την ανακοίνωση της κας Κεφάλα και τη δέσμευση του κ. Παπαθανάση.

  Από τα 30 εκ. ευρώ τα 15 θα εξασφαλιστούν από το Ανάκαμψης (σ.σ ή άλλο πρόγραμμα), 7,5 εκ ευρώ θα είναι η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα τόσα από αντίστοιχη δανειοδότηση προς την Περιφέρεια από την Τράπεζα Ηπείρου και την Τράπεζα Αττικής με τις οποίες υπάρχει αρχική συμφωνία.

  Οι χρόνοι βέβαια είναι ασφυκτικοί για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, όσο κυρίως για την υλοποίηση του έργου που θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2025 με τον κ. Καχριμάνη να εκφράζει την αισιοδοξία του, ότι το Πάρκο θα είναι έτοιμο πολύ γρηγορότερα.

  «Υπάρχει ήδη μία αρχική συμφωνία με τον κ. Παπαθανάση για να επαναφέρουμε την πρόταση προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε, αναφερόμενος στις συζητήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων.

  Τι θα «κοπεί» σε πρώτη φάση

  Όπως ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις, η προεργασία που έχει γίνει από τις υπηρεσίες αφήνει εκτός του Πάρκου Τεχνολογίας, την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών από την επιφάνεια του κτιρίου, τις γεννήτριες σε όλες τις πτέρυγες ενώ και ο περιβάλλον χώρος θα παραδοθεί με τα άκρως απαραίτητα και σε επόμενη φάση θα εξεταστεί με ποιον τρόπο και με ποια χρηματοδότηση θα υλοποιηθούν και οι παρεμβάσεις αυτές.

  «Είμαι σίγουρος, ότι θα έχουμε τελειώσει το έργο γρηγορότερα από το τέλος του 2025», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, που επανέλαβε πως για τον ίδιο η Περιφέρεια Ηπείρου κινήθηκε σωστά από την αρχή, «για το συμφέρον του τόπου».

  Ικανοποίηση, ευχαριστίες και αιχμές

  Στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής του ο περιφερειάρχης στάθηκε σε εκείνους που αντέδρασαν στην απένταξη του έργου από το Ανάκαμψης, ενώ ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν το έργο. «Η απένταξη έδωσε σε κάποιους την ευκαιρία που ήθελαν, για να ασκήσουν αντιπολίτευση. Κάποιοι εξ αυτών διαμαρτύρονταν για την απένταξη ενώ ήταν οι ίδιοι που είχαν εκφραστεί κατά του έργου. Αν πρόκειται για ειλικρινή αλλαγή στάσης, θα με ικανοποιούσε, γιατί θέλω να τους έχω συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια. Πιστεύουμε απόλυτα στην αναγκαιότητα του έργου που αφορά την πόλη, την Ήπειρο, το πανεπιστήμιο και όχι τα πρόσωπα», ανέφερε.

  Ως προς την απένταξη του έργου και την ενημέρωση της Περιφέρειας, παρουσίασε έγγραφο του υπ. Ανάπτυξης, με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου, στο οποίο αναφέρεται πως από λάθος χειρισμό του υπευθύνου δεν κοινοποιήθηκε η απόφαση. «Ουδέποτε ενημερωθήκαμε για την απόφαση, ούτε και για τη διακοπή των διαδικασιών δανειοδότησης από την ΕτΕΠ και ποτέ δεν είχαμε κάποια ενημέρωση από την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης», είπε για να προσθέσει:

  «Δε σας κρύβω ότι σε αυτήν την πορεία, πικράθηκα από πολλούς, αλλά ήθελα κιόλας να δω πόσοι πολεμούν το έργο και πόσοι το κάνουν για να πολεμήσουν εμένα», πρόσθεσε. «Ας μη βιάζονται κάποιοι να χαρούν γιατί θα έχουμε αίσιο τέλος», πρόσθεσε, για να εκφράσει ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, τους υπουργούς κ.κ Σκέρτσο, Παπαθανάση, Σενετάκη, Σκυλακάκη και τους Γεν. Γραμματείς κ.κ Δήμα και Κυριαζή αντίστοιχα, για τη βοήθειά τους.

  Το «περιβάλλον» Αλμπάνη

  Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η απάντηση του κ. Καχριμάνη στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε να έχει πράξει διαφορετικά ως προς τον φορέα υλοποίησης που είναι η Αναπτυξιακή Ηπείρου στην οποία συμμετέχουν και οι περισσότεροι φορείς της περιοχής. Έτσι, βρήκε την ευκαιρία να διατυπώσει αιχμές για τη στάση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των πρυτανικών αρχών επί διοίκησης Αλμπάνη, μιλώντας όχι τόσο για τον ίδιο, όσο για πρόσωπα του περιβάλλοντός του, χωρίς να τα κατονομάσει.

  «Τα τέσσερα αυτά χρόνια, το έργο έπρεπε να περάσει και από τη Γεν. Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, όπου υπήρχαν κάποιοι που εξέφραζαν αντιρρήσεις. Επίσης όμως και το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να έχει καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στις εταιρείες που είχαν ήδη έρθει στην περιοχή και προσλάμβαναν προσωπικό. Αν δεν είχαμε βοήθεια από ψηλά (σ.σ εννοεί από το Μαξίμου) δε θα γινόταν τίποτε. Σήμερα, η συμπεριφορά και στάση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι πολύ θετική, όσο δεν ήταν επί του κ. Αλμπάνη, όχι από τον ίδιο αλλά από μερικούς του περιβάλλοντός του», ανέφερε.

  Και απάντηση για την «Τεχνόπολη»

  Μία τελευταία αιχμή αφορούσε στην πρόταση του κ. Καλογιάννη για τη δημιουργία «Τεχνόπολης» με τον περιφερειάρχη να τονίζει πως το ένα έργο δεν αναιρεί το άλλο, όμως υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Η πρώτη είναι πως το Πάρκο Τεχνολογίας αποτελεί ένα προϊόν συζήτησης των εταιρειών τεχνολογίας που έθεσαν ως προϋπόθεση τη διάθεση χώρου κοντά στο Πανεπιστήμιο, το οποίο ανήκει στο δημόσιο και παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια και η δεύτερη πως η «Τεχνόπολη» ως πρόταση, αναπτύσσεται σε μία περιοχή που ανήκει σε ιδιώτες, επομένως θα πρέπει να αγοραστούν ή να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος, με την Περιφέρεια να μη μπορεί να μπει σε αυτήν τη διαδικασία.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ