Παρασκευή 04.12.2020
More

  Στο επίκεντρο το «κοκκίνισμα» των Ιωαννίνων

  Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στο περιφερειακό συμβούλιο

  Η περιοχή των Ιωαννίνων και η πορεία διασποράς του ιού, όπως καταγράφεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τους στατιστικούς – ποιοτικούς δείκτες, αποτέλεσε, μεταξύ άλλων αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, μεταξύ του  Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες.

  Στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκαν επιμέρους στοιχεία για την ΠΕ Ιωαννίνων, όπως και για άλλες περιοχές της χώρας από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου από τον κ. Καχριμάνη.

  Η περιοχή παραμένει στο Επίπεδο 3 του επιδημιολογικού χάρτη, ωστόσο βρίσκεται οριακά πριν το Επίπεδο 4, που σημαίνει ένα τοπικό lockdown, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται και για την οικονομική και την κοινωνική ζωή των κατοίκων της περιοχής.

  Στα αξιοσημείωτα, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, ότι οι λοιμωξιολόγοι έχουν «κοκκινίσει» την περιοχή των Ιωαννίνων και ειδικότερα μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τον αστικό ιστό όπου παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες έντονος συγχρωτισμός σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  Για αυτά ζητήθηκε, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί και το Σάββατο από τον κ. Χαρδαλιά να υπάρχει μεγαλύτερη και πιο έντονη επιτήρηση, όπως όμως και σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.

  Όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έγινε από τον Πρωθυπουργό οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου θα περιοριστούν σε κατάθεση στεφάνων, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης.

  Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στις ιχνηλατήσεις, ανέφερε ότι δεν είναι αντικείμενο της περιφέρειας, αλλά το ανέλαβε γιατί είχαν διαπιστωθεί καθυστερήσεις από τον ΕΟΔΥ. «Είμαστε η μόνη περιφέρεια που τις κάνουμε και αν δεν τις είχαμε κάνει θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση», υπογράμμισε.

  «Καθυστερημένη» καταγραφή

  Για τα 32 κρούσματα της Τετάρτης, ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι αυτά προέκυψαν λόγω της συσσώρευσης κάποιων στοιχείων που δεν είχαν αποστείλει τις προηγούμενες ημέρες στον ΕΟΔΥ τα ιδιωτικά εργαστήρια και συγκεντρώθηκαν όλα μαζί, δίνοντας το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

  Η διασπορά του ιού στο Μέτσοβο, όπως επιβεβαιώθηκε και τη δεύτερη ημέρα των rapid tests δεν είναι υψηλή, καθώς σε ένα σύνολο 250 νέων τεστ, επιβεβαιώθηκαν τρία θετικά και σύνολο πέντε μαζί με τα δύο θετικά στα 181 τεστ της Τετάρτης.

  Τριήμερο λουκέτο για απολύμανση στην ΠΙΝΔΟ

  Επίσης, ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό πως στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων, θα γίνει τριήμερη απολύμανση στις εγκαταστάσεις και οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν από την Τετάρτη στη δουλειά με την αυστηρή επιτήρηση του ΕΟΔΥ. Η επιχείρηση σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη διακοπεί η παραγωγή και έχει ήδη προγραμματιστεί η εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών σε άλλες μονάδες στην περιοχή αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

  Τα νοσοκομεία και το Γηροκομείο

  Τέλος, στην ενημέρωση για την προετοιμασία στην περιοχή, ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό, πως έχουν ήδη ετοιμαστεί επτά κλίνες ΜΕΘ για την νοσηλεία ασθενών covid, εάν παραστεί ανάγκη, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για να βρεθεί λύση με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει Μονάδα νοσηλείας ασθενών covid και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

  Τέλος, για τους ηλικιωμένους από το Γηροκομείο που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο ΠΓΝΙ (συνολικά 16 άτομα, με ήπια συμπτώματα και κάποιοι χωρίς κανένα σύμπτωμα) επιβεβαίωσε πως οι συναρμόδιοι φορείς δεν έχουν καταλήξει στο αν οι ασθενείς αυτοί που δε νοσούν πλέον και δε μεταδίδουν τον ιό μπορούν ή όχι να επιστρέψουν στο Γηροκομείο.

  Λίγες εντάσεις

  Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο Γ. Ζάψας ζήτησε από την περιφερειακή αρχή, να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση των παρατάξεων και όχι μόνο των μέσων ενημέρωσης, γιατί η κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα και όλοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι, αλλά και να έχουν τη γνώση για να βοηθήσουν όπου και όπως χρειαστεί.

  Ο Σπ. Ριζόπουλος επανέλαβε πως στην περιφέρεια Ηπείρου υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ηγεσίας και πρωτοβουλιών, επέρριψε ευθύνες στον Αλ. Καχριμάνη και στον Νικ. Χαρδαλιά για την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για ένα τοπικό lockdown και πρόσθεσε πως η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ περισσότερο άσχημα από ό,τι αν υπήρχε καλύτερη προετοιμασία.

  Την αρωγή της παράταξης «Ήπειρος Όλον» σε ό,τι χρειαστεί, αλλά να υπάρχει ενημέρωση επίσημου χαρακτήρα προς όλες τις παρατάξεις από την περιφερειακή αρχή, εξέφρασε ο περιφ. σύμβουλος Χ. Λιούρης.

  Ο Γ. Πρέντζας από τη Λαϊκή Συσπείρωση επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για ελλιπή προετοιμασία και απώλεια πολύτιμου χρόνου τους προηγούμενους μήνες.

  «Τι μας είπε δηλαδή ο κ. Χαρδαλιάς το Σάββατο; Ότι θα πάμε σε τοπικό lockdown γιατί δεν έχουμε φτιάξει κλίνες για ασθενείς covid στα νοσοκομεία της Ηπείρου;».

  Στο ίδιο μήκος κύματος με κριτική στην περιφερειακή αρχή, περισσότερο όμως στην κεντρική διοίκηση, κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων Ν. Ζήκου, Κων. Νουτσόπουλου και Κων. Αναγνώστου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  13 νέα κρούσματα στην Ήπειρο- Μόλις 5 στα Ιωάννινα

  Στην ΠE Ιωαννίνων το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις πέντε κρούσματα

  45 εκ. ευρώ για ενίσχυση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια

  Ανακοίνωση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

  Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα- 2 εκατ. πολίτες το μήνα

  Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας

  Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

  Την παράταση του lockdown μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  

  Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα με εποχιακά είδη

  Ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.