Παρασκευή 05.03.2021
More

  Στον Εισαγγελέα για τη λειτουργία του βιολογικού

  Στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές των Ιωαννίνων έχουν υποβληθεί τα στοιχεία και οι αναφορές της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με τα προβλήματα που διαπιστώνονται – για πολλοστή φορά – στη λειτουργία του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ.

  Όπως και πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και τα περισσότερα τουλάχιστον από τα τελευταία καλοκαίρια, ο βιολογικός της ΔΕΥΑΙ λειτουργεί – κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον – πλημμελώς, ωστόσο οι παραγωγοί στον κάμπο Κρύας – Λαψίστας διαμαρτύρονται για επιπλέον «σημάδια» αυτής της κακής λειτουργίας.

  Όπως ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημ. Δημητρίου έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών και καταγγελιών από παραγωγούς που ποτίζουν τα χωράφια τους από τα νερά της τάφρου της Λαψίστας, όπου καταλήγει και η εκροή του εργοστασίου, ότι έχουν εμφανιστεί δερματοπάθειες και αλλεργιογόνες αντιδράσεις, που εικάζουν, ότι οφείλεται στην ποιότητα των νερών της εκροής.

  Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης έδειξε γνώστης της κατάστασης, είπε πως καθημερινά οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου παρακολουθούν το φαινόμενο και αρκέστηκε να προσθέσει πως ο φάκελος με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έχει διαβιβαστεί αρμοδίως στις εισαγγελικές αρχές.

  «Η λειτουργία του βιολογικού είναι πλημμελής γιατί δεν έχει γίνει η επέκταση. Υπάρχει θέμα με τον βιολογικό, διαχρονικά και όχι μόνο σήμερα. Οι μετρήσεις δε δείχνουν να υπάρχει πρόβλημα ούτε στα νερά της λίμνης ούτε από άλλες πηγές (π.χ βιολογικός της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε», αλλά μόνο από τον βιολογικό της ΔΕΥΑΙ. Οι εκθέσεις της αρμόδιας Επιτροπής έχουν διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

  Εάν πάντως υπάρχουν και αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους ή από εργαστήρια αναλύσεων της ΔΕΥΑΙ, καλό θα είναι να δοθούν στη δημοσιότητα, ώστε αφενός να γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς γίνεται και αφετέρου η ίδια η επιχείρηση θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της, προασπίζοντας την δημόσια υγεία.

  Καμία συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ

  Στη χθεσινή, μέσω τηλεδιάσκεψης και αυτή, συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου, ο Γ. Ζάψας, υπέβαλε σχετικό ερώτημα προς την περιφερειακή αρχή αφενός για το πενταετές πλάνος ανάπτυξης των περιφερειών, που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση πρόσφατα και τις προτάσεις της περιφέρειας Ηπείρου και αφετέρου για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.

  «Στις 10 Ιουλίου έληξε η διαβούλευση για το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης των περιφερειών κι εμείς δεν ήμασταν πουθενά. Δεν είναι διαδικαστικό το θέμα, όπως ίσως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Και στο νέο ΕΣΠΑ είμαστε πίσω, ας μην κρυβόμαστε. Θα πρέπει κι εμείς εδώ να συζητήσουμε τι θέλουμε και πως πρέπει να σχεδιάσουμε», ανέφερε ο κ. Ζάψας.

  Ο Αλ. Καχριμάνης απάντησε ότι στην ΕΝΠΕ συζητήθηκε επιδερμικά η περίοδος 2021- 2025, όχι όμως για τη νέα προγραμματική περίοδο αφού η ΕΕ δεν έχει ακόμη καθορίσει τους άξονες της πολιτικής. «Μπορεί να μην υπάρχουν καν έργα, που ξέρουμε μέχρι σήμερα στις υποδομές, αλλά να δοθεί βαρύτητα σε έργα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή», ανέφερε.

  Το πρόγραμμα απασχόλησης άνω των 55 ετών

  Τέλος, τις απαντήσεις της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ περιμένει η περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με το εάν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας άνω των 55 ετών. Οι πρώτες ενδείξεις τουλάχιστον όπως προκύπτει από τις απαντήσεις της τοπικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ είναι μάλλον αρνητικές όπως τόνισε ο κ. Καχριμάνης, ενώ ίσως ρόλο θα παίξει και το εάν η περιφέρεια θα μπει ή όχι στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.  Σε κάθε περίπτωση, η περιφέρεια Ηπείρου έχει ζητήσει 120 θέσεις εργασίας στις ηλικίες 55-60 ετών.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ