Παρασκευή 22.01.2021
More

  Συγκέντρωση και πορεία στα Γιάννενα για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

  Αντιδράσεις για το διυπουργικό νομοσχέδιο

  Συγκέντρωση και πορεία έκαναν την Πέμπτη το μεσημέρι φοιτητές και μέλη συλλογικών οργανώσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικές ποινές για φοιτητές που θα προβούν σε καταστροφές και καταλήψεις, αλλά και αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  Τις αλλαγές που θα επιφέρει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας το διυπουργικό σχέδιο παρουσίασαν την Τετάρτη οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

  Οι φοιτητές αντιδρούν σε πολλά από τα επιμέρους τμήματα αυτού του νομοσχεδίου που έρχεται σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη συνθήκη με τους φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα εξ’ αποστάσεως και με πολλά θέματα ανοικτά για τα πανεπιστήμια.

  Πολλές οι αλλαγές που ξενίζουν

  Οι κυριότερες αλλαγές που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και από τις πρυτανικές αρχές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

  Επιπλέον οι φοιτητές διαμαρτύρονται την εισαγωγή χρονικού ορίου φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ