Τρίτη 16.04.2024
More

  Τα μηνύματα των πολιτικών για την 21η Φεβρουαρίου

  Με αναφορές στη μεγαλειώδη πορεία του Ελληνικού Στρατού το 1912-1913 στους Βαλκανικούς πολέμους που οδήγησαν και στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων αλλά και στις σημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, διανθίστηκαν τα μηνύματα των εκπροσώπων της Πολιτείας, της Κυβέρνησης, των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά την επέτειο της 21ης Φεβρουαρίου.

  Λίγο πριν την παρέλαση στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης υποδέχθηκε την Προέδρο της Δημοκρατίας μιλώντας για το μεγάλο τίμημα που πλήρωσε η Ήπειρος στους Βαλκανικούς πολέμους όπως και στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και στον πόλεμο της νέας εποχής που είναι η ερήμωση της υπαίθρου και η μείωση του πληθυσμού.

  Ο περιφερειάρχης δώρισε στην κα Σακελλαροπούλου μία γυναικεία ζώνη από παραδοσιακή Μετσοβίτικη φορεσιά, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της να επισημαίνει πως η Πολιτεία ήταν και είναι πάντα παρούσα στις εκδηλώσεις στα Ιωάννινα, με ουσιαστικό και όχι μόνο με συμβολικό τρόπο.

  Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλας τόνισε πως όπως εκείνοι που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ήταν ισχυροί στον πόλεμο, έτσι και σήμερα οι Έλληνες θα πρέπει να είναι ισχυροί στην ειρήνη και να κάνουν το χρέος τους απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν και απέναντι στο έθνος.

  Μηνύματα Δένδια στην Αλβανία

  Αμέσως μετά την παρέλαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικ. Δένδιας χαρακτήρισε την 21η Φεβρουαρίου του 1913 ως σταθμό στην ελληνική ιστορία για τη νίκη στους Βαλκανικούς πολέμους και για την ενσωμάτωση της Ηπείρου στο ελληνικό κράτος. Έδωσε όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στη γεωπολιτική σημασία που έχει η περιφέρεια της Ηπείρου ως πύλη εισόδου και εξόδου προς τη Δύση, αλλά πλέον και προς την Ανατολή και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τη γειτονική Αλβανία ενόψει των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή της προοπτική, ότι το αυτονόητο που οφείλει να κάνει, είναι να σέβεται και να τηρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  Για την ιστορική σημασία της επετείου και το νόημα του εορτασμού 111 χρόνια μετά μίλησαν ακόμη, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημ. Νατσιός, ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλειος Στίγκας, οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη και Ιωάν. Τσίμαρης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμ. Μπέγκας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ