Τετάρτη 29.05.2024
More

  Το ΕΚΑΒ απαντά για τη διακομιδή επτάχρονου ασθενή

  Την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως ουδέποτε υπήρξε άρνηση διακομιδής από το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, για ένα επτάχρονο ασθενή του ΠΓΝΙ, δίνει με μακροσκελή ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην επώνυμη καταγγελία ενός γονέα που υποχρεώθηκε, λόγω των συνθηκών να μεταφέρει εσπευσμένως με το δικό του μεταφορικό μέσο το παιδί σε νοσοκομείο της Αθήνας.

  Η καταγγελία που έγινε, αφορούσε σε περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου με βάση την οποία, ο πατέρας του παιδιού αναγκάστηκε να κάνει μόνος του τη διακομιδή στο Παίδων «Αγία Σοφία» καθώς υπήρξε άρνηση διακομιδής από το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, με το επιχείρημα ότι από την ώρα της αναχώρησης μέχρι την ώρα της προβλεπόμενης άφιξης θα έληγε η βάρδια των διασωστών, ενώ παράλληλα δε θα ήταν εφικτή και η άφιξη εντός του προβλεπόμενου χρόνου στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», μέχρι τη λήξη της εφημερίας στις οκτώ το πρωί. Έτσι, ο πατέρας ανέλαβε την ευθύνη να πραγματοποιήσει μόνος του τη διακομιδή του παιδιού με τον κίνδυνοι που αυτή συνεπάγετο.

  Όπως ήταν φυσικό, η καταγγελία έλαβε διαστάσεις και το ΕΚΑΒ απάντησε αναλυτικά με ανακοίνωσή του την Κυριακή, παραθέτοντας το αναλυτικό ιστορικό το οποίο έχει ως εξής:

  «Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στις 2:50 π.μ. το τηλεφωνικό κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων έλαβε κλήση από ιατρό του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, σχετικά με ερώτημα για τη δυνατότητα πραγματοποίησης διανοσοκομειακής διακομιδής παιδιού προς το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα, επισημαίνοντας όμως ότι το πλήρωμα του ασθενοφόρου θα πρέπει να έχει παραδώσει το παιδί στον ιατρό αποδοχής του περιστατικού πριν τις 8:00 π.μ. που τελειώνει η εφημερία του Νοσοκομείου των Αθηνών. Ο τηλεφωνητής διευκρίνισε στην καλούσα ιατρό ότι με βάση την χιλιομετρική απόσταση (περίπου 420 χλμ.) και τον απαιτούμενο χρόνο των πρωτοκόλλων παραλαβής και παράδοσης του ασθενούς συνδυαστικά με τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν, δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί την άφιξη του ασθενοφόρου στην Αθήνα πριν τις 8:00 π.μ. που έληγε η εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

  Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 3:10 π.μ., η ιατρός από το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων ξανακάλεσε στο τηλεφωνικό κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωάννινων και αιτήθηκε, επίσημα πλέον, την πραγματοποίηση της διανοσοκομειακής διακομιδής προς το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

  Στις 3:23 π.μ. ενεργοποιήθηκε η διαδικασία προετοιμασίας του ασθενοφόρου οχήματος για την πραγματοποίηση της διακομιδής.

  Στις 3:45 π.μ. όμως, πραγματοποιήθηκε 3η κλήση από την ιατρό του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων όπου αιτήθηκε την ακύρωση της διανοσοκομειακής διακομιδής, διότι με πρωτοβουλία και ιδία ευθύνη συγγενούς του παιδιού, αυτό θα μεταφερόταν στην Αθήνα με ιδιωτικό μέσο.

  Εν κατακλείδι, είναι προφανές πως ουδέποτε διατυπώθηκε ή αναφέρθηκε άρνηση διακομιδής, από τα στελέχη του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωάννινων, και πόσο μάλλον λόγω λήξης της βάρδιας τους. Αντιθέτως, αυτό που ευθαρσώς αναφέρθηκε, αφορούσε την αδυναμία εγγυημένης ώρας άφιξης του ασθενοφόρου στην Αθήνα, προ της λήξης της εφημερίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (και όχι της λήξης της βάρδιας των πληρωμάτων των ασθενοφόρων), δεδομένης της χιλιομετρικής απόστασης σε σχέση με την επίτευξη της ασφαλούς μετάβασης όλων των επιβαινόντων στο σημείο προορισμού.

  Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, σε πανελλαδικό επίπεδο, πραγματοποιούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο εκατοντάδες διακομιδές (είτε πρωτογενείς είτε δευτερογενείς), με πρωταρχικό μέλημα τόσο την ασφάλεια του εκάστοτε ασθενούς όσο και των ιδίων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ