Σάββατο 11.07.2020
More

  «Βεβαιότητα» για ισχυρό σεισμό πλησίον της γέφυρας Πλάκας…

  Σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις και την επίσημη παραδοχή της αναδόχου εταιρείας, που έχει ήδη υλοποιήσει την αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας, ότι το γεφύρι πέρασε με απόλυτη επιτυχία το κρας τεστ με τον μεγάλο σεισμό με επίκεντρο το Καναλλάκι της ΠΕ Πρέβεζας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με απόφασή του, διαθέτει κονδύλιο 350.000 ευρώ για επείγουσες εργασίες στο γεφύρι. Οι εργασίες αυτές όπως αναφέρεται στην απόφαση είναι απολύτως αναγκαίες, κάτι που διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου που επιβλέπουν το έργο.

  Οι υπηρεσίες διαπίστωσαν, κατά την απόφαση την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης του γεφυριού, υπό το ενδεχόμενο νέων σεισμικών δονήσεων, και μάλιστα από μη αξιολογημένα ρήγματα πλησίον της γέφυρας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

  «Η βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν πολύ ισχυροί σεισμοί από ενεργά ρήγματα πλησίον της γέφυρας αποδεικνύεται από τον ισχυρότατο σεισμό που εκδηλώθηκε στις 21 Μαρτίου 2020 με μέγεθος 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων (επικίνδυνα μικρό) και επίκεντρο την περιοχή Καναλάκι Πρέβεζας που απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από το έργο. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για το έργο αυτή η τάξη μεγέθους των σεισμών δημιουργεί οριακές συνθήκες για την αντοχή της γέφυρας υπό την προϋπόθεση της συνεκτικότητας και κυρίως της ομοιογενούς συμπεριφοράς των βάθρων»», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υπηρεσιακή εισήγηση, στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση που υπογράφει ο κ. Καραμανλής.

  Τι έλεγε η εταιρεία τον Απρίλιο

  Αν πράγματι οι εργασίες είναι αναγκαίες και ο κίνδυνος υπαρκτός, προφανώς δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα, με την εισήγηση της υπηρεσίας, και με την απόφαση δέσμευσης και διάθεσης του κονδυλίου.

  Ωστόσο στις 21 Απριλίου, σε συνέντευξή του στο ITV ο αρχιτέκτων μηχανικός και εργοταξιάρχης της αναστήλωσης, Αλέξανδρος Παπακωστόπουλος είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα, χωρίς να επιτρέπει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης των λεγομένων του, επί της αντοχής της γέφυρας και για το εάν αυτή, επηρεάστηκε από τον σεισμό του Καναλλακίου αλλά και από εκείνον της 6ης Φεβρουαρίου, με επίκεντρο την Αργιθέα Αγράφων, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.

  Ο κ. Παπακωστόπουλος είχε πει, ότι οι επιστήμονες δεν κατέγραψαν την παραμικρή μετατόπιση στη γέφυρα από τις δύο σεισμικές δονήσεις, ενώ χαριτολογώντας είχε προσθέσει, ότι περίμεναν κάποιον σεισμό για να δοκιμάσουν και οι ίδιοι τις αντοχές της.

  «Ο έλεγχος και οι μετρήσεις από τους έξι αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στον κορμό της γέφυρας, αλλά και οι μετρήσεις από την τοπογραφική εξάρτηση δεν κατέγραψαν καμία σημαντική μεταβολή στο γεφύρι. Το γεφύρι είχε εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά και στους δύο σεισμούς, ιδιαίτερα σε αυτόν της Πάργας, αλλά και σε εκείνον της Αργιθέας που προηγήθηκε. Δεν καταγράψαμε την παραμικρή μετακίνηση και αυτό μας κάνει όλους χαρούμενους», είχε αναφέρει ο κ. Παπακωστόπουλος.

  Από τις 21 Απριλίου μέχρι και χθες, δεν σημειώθηκε κάποια άλλη σεισμική δόνηση στην ευρύτερη περιοχή, που να υποθέσει κάποιος, ότι μπορεί να δημιουργήθηκαν προβλήματα στο γεφύρι. Επομένως, για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες ίσως εντυπώσεις, καλό και χρήσιμο θα είναι, το υπουργείο μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, να εξηγήσουν επαρκώς τους λόγους που υποχρέωσαν την πολιτική ηγεσία να υπογράψει την απόφαση για τη διάθεση της πίστωσης των 350.000 ευρώ.

   

   

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Κακαβιά- 1.000 δείγματα το τριήμερο

  Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο τελωνείο της Κακαβιάς ξεκινά από σήμερα ελέγχους για κορωνοϊό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 11-12 Ιουλίου

  Κ. Μητσοτάκης από Γέφυρα Πλάκας- Σύμβολο ενότητας με βάση το έργο

  Τη Γέφυρα Πλάκας επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Τρία θετικά κρούσματα σε Ήπειρο και Ιόνια νησιά

  Τα πρώτα "εισαγόμενα" θετικά κρούσματα κορωνοϊού έκαναν την εμφάνισή τους και σε περιοχές της Ηπείρου και των Ιονίων νήσων. 

  Ανάπτυξη με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον

  Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασύνδεση των ορεινών όγκων με την πρωτογενή παραγωγή.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.