Τετάρτη 24.04.2024
More

  Αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως το 2024, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

  Ελαφρά αύξηση της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο το 2024, προβλέπει σε έκθεσή της υπηρεσία του ΟΗΕ.

  Η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας συγκεκριμένα, εκτός από την πρόβλεψη για την αύξηση της ανεργίας, εκφράζει ταυτόχρονα και την ανησυχία της για τη στασιμότητα της παραγωγικότητας αλλά και την επιδείνωση των ανισοτήτων και του πληθωρισμού. Το 2023 το ποσοστό της ανεργίας παγκοσμίως έπεσε στο 5,1% από το 5,3% που ήταν το 2022.

  Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις, το 2024 αναμένεται να αναζητήσουν εργασία τουλάχιστον 2.000.000 εργαζόμενοι, αυξάνοντας το ποσοστό στο 5,2%. Η υπηρεσία του ΟΗΕ, υπενθυμίζει πως μετά την πανδημία η οικονομία παγκοσμίως επιβραδύνθηκε λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και επίμονου πληθωρισμού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Το 2023 η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν λίγο υψηλότερη από ότι αναμένονταν και έτσι οι αγορές εργασίας επέδειξαν ανθεκτικότητα.

  Ωστόσο, οι μισθοί μειώθηκαν στην πλειονότητα των χωρών της G20, γιατί οι μισθολογικές αυξήσεις δεν ακολούθησαν τον ρυθμό του πληθωρισμού. Τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώθηκαν και η διάβρωση του επιπέδου διαβίωσης λόγω του πληθωρισμού «δεν αναμένεται να αποκατασταθεί γρήγορα», τόνισε η υπηρεσία.

  Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται πως ορισμένα δεδομένα κυρίως για την ανάπτυξη και την ανεργία, είναι «ενθαρρυντικά», σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ΔΟΕ, Ζιλμπέρ Ουνγκμπό. «Μια ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος αποκαλύπτει πως οι ανισορροπίες της αγοράς εργασίας βαθαίνουν. Αρχίζει να φαίνεται πως αυτές οι ανισορροπίες δεν συνδέονται απλώς με την ανάκαμψη από την πανδημία αλλά είναι δομικές», επισήμανε χαρακτηριστικά.

  Όπως τόνισε, μόνο η Κίνα, η Ρωσία και το Μεξικό επωφελήθηκαν από μια θετική μεγέθυνση των πραγματικών μισθών το 2023.  Οι τελευταίοι μειώθηκαν στις υπόλοιπες χώρες της G20, με τη Βραζιλία (6,9%), την Ιταλία (5%) και την Ινδονησία (3,5%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες μειώσεις.

  «Τα προβλήματα εργατικού δυναμικού αποτελούν απειλή για τα ατομικά μέσα διαβίωσης αλλά και για τις επιχειρήσεις, και θα πρέπει να τους επιτεθούμε αποτελεσματικά και γρήγορα. Η πτώση του επιπέδου διαβίωσης και η μικρή παραγωγικότητα σε συνδυασμό με έναν επίμονο πληθωρισμό δημιουργούν προϋποθέσεις μιας μεγαλύτερης ανισότητας και υπονομεύουν τις προσπάθειες να επιτευχθεί κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε ενώ σημείωσε πως «χωρίς μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, δεν θα έχουμε ποτέ μια βιώσιμη ανάκαμψη».

   

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ