Σάββατο 20.04.2024
More

    Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα γεγονότα στη Λευκορωσία

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη, μια άτυπη έκτακτη συνεδρίαση
    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη, μια άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, με αντικείμενο τη Λευκορωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
    Το Μινσκ κατηγορείται ότι προχώρησε την Κυριακή σε αεροπειρατεία σε επιβατική πτήση της Ryanair, αναγκάζοντάς την να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα, ώστε οι αρχές εκεί να μπορέσουν να συλλάβουν τον διαφωνούντα Ρομάν Προτάσεβιτς, έναν 26χρονο αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο που επέβαινε στο αεροπλάνο.
    «Θα συνεδριάσουμε αύριο», Τετάρτη, δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες διπλωματικές πηγές. Αυτή η συνεδρίαση του ΣΑ, που θα είναι διαδικτυακή, ζητήθηκε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Εσθονία, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

    Παραμένει κρατούμενη η σύντροφος του Προτάσεβιτς

    Η συλληφθείσα 23χρονη Ρωσίδα Σοφία Σαπέγκα, σύντροφος του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη μετά την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, θα παραμείνει κρατούμενη για δύο ακόμη μήνες, μεταδίδει την ίδια ώρα το πρακτορείο TASS από το Μινσκ, επικαλούμενο δήλωση του πατέρα της, Σεργκέι Ντούντιτς.
    «Είναι απολύτως σωστό, τη μετέφεραν σε φυλακή της KGB, η κράτησή της παρατάθηκε για δύο μήνες» δήλωσε ο πατέρας της Ρωσίδας φοιτήτριας που συνελήφθη μαζί με τον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο την Κυριακή, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

    Κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία

    Η ΕΕ πέρασε και επίσημα στην αντεπίθεση κατά της Λευκορωσίας χθες και αποφάσισε να επιβάλει μια σειρά από βαριές κυρώσεις στη χώρα του Λουκασένκο, που κατηγορείται για την εκτροπή ενός αεροσκάφους με σκοπό τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου.
    Τα 27 κράτη-μέλη, που συνήλθαν χθες το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν, ανάμεσα στα άλλα, να κλείσει η ΕΕ τον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη των αερογραμμών της Λευκορωσίας. Επίσης ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποφεύγουν τις πτήσεις αεροσκαφών τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
    Οι «27» ζήτησαν την «άμεση απελευθέρωση» του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, που ανακοίνωσε ο Μπάρεντ Λέιντς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έπειτα από δύο ώρες συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής. Ζήτησαν, επίσης, έρευνα από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας για το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία

    Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 23 Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις Αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.
    – Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.
    – Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.
    – Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
    – Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, γι’ αυτόν τον σκοπό.
    – Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
    – Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.
    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης των Λετονών διπλωματών.

    Το Politico, σχολιάζοντας το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ, το χαρακτηρίζει ως μια γρήγορη και δυναμική απάντηση στο συμβάν της Κυριακής, το οποίο καταγγέλθηκε ως «αεροπειρατεία» και «κρατική τρομοκρατία», ωστόσο διευκρινίζει ότι η πραγματική έκταση της απάντησης της ΕΕ δεν θα είναι γνωστή έως ότου οι αξιωματούχοι, οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι εξετάσουν τις λεπτομέρειες των κυρώσεων οι οποίες πρέπει να καταρτιστούν για να αντέξουν τις νομικές προκλήσεις.

    Νωρίτερα, στο live blog του, το Politico μετέδωσε την ελληνική πρόταση για τη Λευκορωσία, η οποία, όπως φαίνεται, υιοθετήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    «Καταδίκη» από τον Τζο Μπάιντεν

    Τη στάση της Λευκορωσίας καταδίκασε και ο Τζο Μπάιντεν. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την εκτροπή του αεροσκάφους και τη σύλληψη» του Ρομάν Προτάσεβιτς, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. «Αυτό το σκανδαλώδες συμβάν και το βίντεο στο οποίο ο κ. Προτάσεβιτς μοιάζει να μιλά πιεζόμενος είναι επονείδιστες επιθέσεις στην πολιτική διαφωνία και στην ελευθερία του Τύπου», συνεχίζει ο κ. Μπάιντεν, τασσόμενος υπέρ των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος της Λευκορωσίας και καλώντας να αφεθεί ελεύθερος ο αντιφρονών.

    Οι ΗΠΑ «ενώνουν τη φωνή τους με αυτές που απευθύνουν έκκληση να διενεργηθεί διεθνής έρευνα» για τα γεγονότα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος «χαιρετίζει την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα» και σημειώνει πως «ζήτησα από την ομάδα μου να εξετάσει τις προσήκουσες επιλογές ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, σε στενό συντονισμό με την ΕΕ, άλλους συμμάχους και εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

    Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, συζήτησε από την πλευρά του με τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μορφή της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, εξόριστη στη Λιθουανία, στην οποία εξέφρασε τη «σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ» στα αιτήματα για «δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες» του «λευκορωσικού λαού», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου της εκπροσώπου του.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ