Δευτέρα 03.10.2022
More

  Εμβόλιο AstraZeneca: Εντολή δικαστηρίου να παραδοθούν 50 εκατ. δόσεις στην ΕΕ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

  Βελγικό δικαστήριο έδωσε εντολή στην AstraZeneca να παραδώσει στην ΕΕ 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον κορωνοϊό έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

  Τόσο η φαρμακευτική εταιρεία όσο και η Κομισιόν ερμήνευσαν ως νίκη την απόφαση του δικαστηρίου. Η AstraZeneca σχολίασε ότι η ΕΕ έχασε την υπόθεση, αλλά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η απόφαση υποστηρίζει την άποψη της Κομισιόν ότι η εταιρεία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της.

  Μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις, η ΕΕ προσέφυγε στη δικαιοσύνη, με στόχο να της παραδοθούν τουλάχιστον 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου, από τις 300 εκατ. δόσεις που έχει παραγγείλει.

  Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η AstraZeneca πρέπει να έχει παραδώσει 80,2 εκατομμύρια δόσεις έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεπεράσει σημαντικά αυτή την ποσότητα έως τα τέλη του Ιουνίου.

  Η ανακοίνωση του δικαστηρίου αναφέρει ότι η AstraZeneca πρέπει να παραδώσει 15 εκατομμύρια δόσεις έως τις 26 Ιουλίου, άλλες 20 εκατ. έως τις 23 Αυγούστου και επιπλέον 15 εκατ. έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο θα παραδώσει συνολικά 50 εκατομμύρια δόσεις, που θα προστεθούν στις 30 εκατ. που είχαν ήδη παραδοθεί στην ΕΕ όταν η Κομισιόν προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

  Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί κάποια από τις προθεσμίες, η AstraZeneca θα είναι αντιμέτωπη με πρόστιμο 10 ευρώ για κάθε δόση που δεν θα έχει παραδοθεί. Η ΕΕ διεκδικούσε 10 ευρώ ανά δόση για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

  Η εταιρεία θα παραμείνει υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο που μπορεί για την παράδοση των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπει το συμβόλαιό της με την ΕΕ. Νέα ακροαματική διαδικασία θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όταν θα αξιολογηθεί εκ νέου η συμμόρφωση με το συμβόλαιο.

  Η ΕΕ είχε ζητήσει να έχουν παραδοθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι 300 εκατομμύρια δόσεις, αλλά το δικαστήριο δεν έθεσε τέτοια προθεσμία.

  Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι η εταιρεία έχει ήδη αποστείλει σχεδόν 70 εκατομμύρια δόσεις και πάνω από τις μισές παραδόθηκαν μετά την έναρξη της νομικής διαδικασίας.

  Σύμφωνα με δικηγόρο της ΕΕ η απόφαση που πήρε το δικαστήριο σημαίνει ότι, ως απόδειξη ότι η εταιρεία κάνει το καλύτερο που μπορεί, θα πρέπει να παραδώσει εμβόλια που παρασκευάζονται στο εργοστάσιό της στη Βρετανία, αν αυτό χρειαστεί για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

  Η απόφαση ανέφερε ότι η AstraZeneca μπορεί να έχει διαπράξει σοβαρή παραβίαση του συμβολαίου κρατώντας την παραγωγή του εργοστασίου της στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη βρετανική αγορά. Όμως, η τελική απόφαση για αυτό το θέμα θα ληφθεί σε ξεχωριστή υπόθεση.

  Από την πλευρά της, η εταιρεία ανέφερε ότι το δικαστήριο διαπίστωσε πως η ΕΕ δεν έχει αποκλειστικότητα ή δικαίωμα προτεραιότητας έναντι άλλων μερών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ