Τρίτη 07.02.2023
More

  Εντυπωσιακή νωπογραφία στο γρασίδι του Μεγάρου των Εθνών

  Μια βιοδιασπώμενη νωπογραφία δημιούργησε στο γρασίδι της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ένας Γάλλος καλλιτέχνης, σηματοδοτώντας την 75η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού.  

  Ο Saype -κατά κόσμον Γκιγιόμ Λεγκρός- φιλοτέχνησε το έργο «Ο Κόσμος σε Εξέλιξη» για να υπενθυμίσει στις τωρινές γενιές το καθήκον τους στη φύση και το μέλλον.

  Το φρέσκο απεικονίζει δύο παιδιά που ζωγραφίζουν ένα δέντρο, μέσα σε ένα κύκλο που αποτελείται από ζώα.

  «Μέσω των παιδιών μπορείς κανείς να εκφράσει βαθιές σκέψεις, όμως με τρόπο πιο ήπιο και ποιητικό. Μπορείς να μιλήσεις για τον κόσμο και τις αξίας που αφήνουμε» τόνισε ο Saype στο Reuters.

  O 31χρονος street artist έφτιαξε το τεράστιο έργο σε μία επιφάνεια 6.000 τετραγωνικών μέτρων στον κήπο του Μεγάρου των Εθνών στη Γενεύη, χρησιμοποιώντας σπρέι από οικολογικό μείγμα κιμωλίας και κάρβουνου.

  Το τελευταίο του αυτό έργο ήταν δωρεά από την κυβέρνηση της Ελβετίας.

  Στις 26 Ιουνίου του 1945 υπογράφηκε από 50 χώρες η «Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» που φέτος κλείνει τα 75 χρόνια του. Τότε διαγραφόταν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την ήττα και κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας, και ξαναγεννιόταν η ιδέα μιας ομοσπονδίας κρατών που θα διασφάλιζε την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

  Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε πως οι αρχές της Χάρτας που υπογράφηκε 75 χρόνια πριν «εξακολουθούν να είναι και σήμερα σωστές: η πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στα ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, στην αξιοπρέπεια και στην αξία κάθε ατόμου, στο Διεθνές Δίκαιο, στην ειρηνική επίλυση διαφορών, σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, σε μεγαλύτερη ελευθερία».

   

   

   

  Με πληροφορίες από Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ