Τετάρτη 17.04.2024
More

  Επιστήμονες ανακάλυψαν επικίνδυνο ιό σε νυχτερίδες σε Τανζανία και Κονγκό -Πώς μεταδίδεται

  Έναν νέο, ενδεχομένως ανησυχητικό ιό για την ανθρωπότητα, ο οποίος «κρύβεται» στις νυχτερίδες, ανακάλυψαν επιστήμονες.

  Ο ιός Kiwira -ένας τύπος hantavirus, ή αλλιώς πνευμονικό σύνδρομο από ιό hanta- βρέθηκε σε νυχτερίδες στην Τανζανία και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

  Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ανθρώπινο γένος, αλλά οι ερευνητές τον παρακολουθούν μέσω μελετών.

  Άλλωστε, ακόμη ο πλανήτης προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα μετά τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού Covid-19, που εξελίχθηκε σε πανδημία.

  Πιθανή αιτία -δηλαδή δεν θεωρείται ακόμη δεδομένη- είναι η μετάδοσή του στους ανθρώπους μέσω των νυχτερίδων.

  Οι ιοί Hanta βρίσκονται συνήθως σε τρωκτικά και μολύνουν τους ανθρώπους μέσω σωματιδίων. Μια παραλλαγή τους, μάλιστα, μπορεί να σκοτώσει περισσότερο από το 1/3 αυτών που προσβάλλει.

  Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο ενός μολυσμένου ζώου.

  Η συγκεκριμένη ομάδα ιών μπορεί να προκαλέσει από ήπια συμπτώματα ασθένειας που μοιάζουν με γρίπη, μέχρι και υπερβολική αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια.

  Όπως μεταφέρει η Daily Mail, για να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεσή τους και πόσο πιθανό είναι αυτοί οι ιοί να μεταδοθούν στους ανθρώπους, θα διεξαχθεί έρευνα στις νυχτερίδες των δύο αυτών περιοχών.

  Το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους εξαρτάται από τον τύπο του hantavirus.

  Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο ιός Kiwira αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ακόμη και για τις νυχτερίδες, καθώς μόλις 6 από τις 334 στην Τανζανία και 1 στις 49 στη ΛΔ του Κογκό βρέθηκαν να φέρουν την ασθένεια.

  Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι «η νόσος με hantavirus συχνά εκδηλώνεται ως εμπύρετη ασθένεια με μη ειδικά συμπτώματα […] και μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί».

  Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική αντιιική φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπισή τους. Στους ασθενείς παρέχεται υποστηρικτική φροντίδα σε ΜΕΘ με οξυγόνο, ενδοφλέβια υγρά και αγγειοσυσπαστικά. Τα εμβόλια έναντι του ιού παρέχουν πιθανώς κάποια προστασία σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης.

  Τι είναι ο ιός Hanta και πώς επηρεάζει τους ανθρώπους

  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iatronet, μια οξεία αναπνευστική νόσος που πρωτοεμφανίστηκε στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ το 1993 και χαρακτηρίζεται από οξύ μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα προκαλείται από πολλά στελέχη του ιού hanta.

  Οι ιοί hanta είναι μονόκλωνοι RNA ιοί. Η λοίμωξη είναι συνήθως το αποτέλεσμα της εισπνοής ψεκασμένων ζωικών εκκριμάτων από τα τρωκτικά που έχουν επιμολυνθεί από τον ιό, αλλά η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο κατεγράφη στην Αργεντινή με λοίμωξη από τον ιό Andes Hanta.

  Η νόσος έχει υψηλή θνησιμότητα, που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50%. Η επίπτωσή της αυξάνεται μετά από ζεστούς, υγρούς χειμώνες, στη διάρκεια των οποίων πεθαίνουν λίγα τρωκτικά. Όλες οι περιπτώσεις προέρχονταν από αγροτικές περιοχές σε ανθρώπους, οι οποίοι εμπλέκονταν σε δραστηριότητες ελέγχου των τρωκτικών ή ταξίδεψαν σε περιοχές που λυμαίνονται τρωκτικά.

  Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι μυαλγία, πυρετός, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετος και διάρροια. Ακολουθεί αιφνίδια έναρξη δύσπνοιας και μη παραγωγικού βήχα, που ταχέως εξελίσσεται σε μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα και καταπληξία. Η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη και η νεφρική ανεπάρκεια είναι συχνές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ