Σάββατο 25.05.2024
More

  Γαλλία: Συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και ακτιβιστών για το κλίμα

  Με χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού επιχείρησε η γαλλική αστυνομία να διαλύσει συγκέντρωση ακτιβιστών για το κλίμα

  Με χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού επιχείρησε η γαλλική αστυνομία να διαλύσει συγκέντρωση ακτιβιστών για το κλίμα έξω από τον χώρο της γενικής συνέλευσης της TotalEnergies.

  Οι συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και ακτιβιστές ξέσπασαν πριν από την έναρξη της γενικής συνέλευσης, όπου οι επενδυτές αναμένεται να ψηφίσουν επί προτάσεων για το κλίμα που κατέθεσαν ακτιβιστές μέτοχοι, κάνοντας έκκληση για πιο γρήγορες περικοπές στον όγκο των ρύπων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, από εκπομπές των βιομηχανιών.

  Οι μέτοχοι πέρασαν μέσα από τους διαδηλωτές συνοδεία αστυνομικών και χρειάστηκε να αφήσουν τους χαρτοφύλακές τους στην πόρτα και να τοποθετήσουν τα κινητά τηλέφωνά τους σε σφραγισμένους σάκους όση ώρα θα διαρκούσε η γενική συνέλευση.

  «Η επιστήμη είναι σαφής όμως η Total την αγνοεί», ανέφερε πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους και ακτιβιστές της Greenpeace.

  Οι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή ζητούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση οι πετρελαϊκές εταιρίες να θέσουν αυστηρότερους όρους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

  Το διοικητικό συμβούλιο της Total Energies αντιτίθεται στην πρόταση, που καλεί την εταιρία να δεσμευθεί σε πιο απότομες και απόλυτες περικοπές εκπομπών μέχρι το 2030, αντιτείνοντας πως οι στόχοι μπορεί να μειωθούν καθώς η εταιρία προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ανανεώσιμες πηγές.

  Οι επιστήμονες λένε πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν περίπου κατά 43% από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030 ώστε να υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση της υπερθέρμανσης σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

  Με πληροφορίες από AFP-ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ