Τετάρτη 29.05.2024
More

  Η NASA μελετά το μυστηριώδες αντικείμενο που έπεσε σε σπίτι στη Φλόριντα

  Η NASA μελετά ένα μεταλλικό αντικείμενο που διαπέρασε τη στέγη και τα πατώματα μιας διώροφης κατοικίας στη Φλόριντα των ΗΠΑ, το απόγευμα της 8ης Μαρτίου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για μέρος μιας παλέτας μπαταριών η οποία απορρίφθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2021.

  «Ήταν ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Παραλίγο να χτυπήσει τον γιο μου. Ήταν σε ένα άλλο δωμάτιο και τα άκουσε όλα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Αλεχάντρο Οτέρο, στο WINK News.

  «Κάτι έσκισε το σπίτι και στη συνέχεια έκανε μια μεγάλη τρύπα στο πάτωμα και στην οροφή» πρόσθεσε.

  Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Ars Technica, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι το αντικείμενο προήλθε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η NASA κατέγραψε την επανείσοδο διαστημικών σκουπιδιών πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού με πορεία προς τη νοτιοδυτική Φλόριντα στις 14:29 εκείνης της ημέρας, δηλαδή μόλις πέντε λεπτά πριν η κάμερα ασφαλείας του σπιτιού του Οτέρο καταγράψει την πρόσκρουση.

  Μια παλέτα 2,9 τόνων που χρησιμοποιήθηκε για την αναβάθμιση μιας μπαταρίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αποσυνδέθηκε και στάλθηκε σε τροχιά επανεισόδου τον Μάρτιο του 2021. Η επανείσοδος αυτή είχε προγραμματιστεί κάποια στιγμή μεταξύ 7 και 9 Μαρτίου.

  «Η NASA συνέλεξε ένα αντικείμενο σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και θα αναλύσει το αντικείμενο στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα το συντομότερο δυνατό για να προσδιορίσει την προέλευσή του. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία την Τρίτη (02/04).

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ars Technica, η ακριβής προέλευση του αντικειμένου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Αν και οι μπαταρίες ανήκαν στη NASA, ήταν προσαρτημένες σε μια δομή παλετών που εκτόξευσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, (JAXA). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) παρακολούθησε την πτώση της παλέτας και υπολόγισε ότι «ενώ ορισμένα κομμάτια μπορεί να προσκρούσουν στο έδαφος, ο κίνδυνος ατυχήματος, ή η πιθανότητα να χτυπηθεί κάποιος, είναι πολύ χαμηλός».

  Παλαιότερα παραδείγματα διαστημικών σκουπιδιών που πρόσκρουσαν στη Γη περιλαμβάνουν μέρος μιας κάψουλας Dragon του SpaceX που προσγειώθηκε σε μια φάρμα στην Αυστραλία το 2022. Το Skylab, ο πρώτος διαστημικός σταθμός των Ηνωμένων Πολιτειών, έπεσε στη Δυτική Αυστραλία.

   

  ΠΗΓΗ: Science Alert, Guardian

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ