Σάββατο 27.04.2024
More

    Η Σουηδία κατεβάζει στρατό στους δρόμους για τις συμμορίες μεταναστών

    Σημαντικές αποφάσεις καλείται να λάβει σήμερα η ηγεσία της Σουηδίας μετά το πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας και βίας συμμοριών ορμώμενων από περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών, που συντάραξε τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες με 11 νεκρούς μόνον τον Σεπτέμβριο!

    Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, συναντάται σήμερα με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Micael Bydén και τον αρχηγό της αστυνομίας για να καταλήξουν πώς ο στρατός μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία στο έργο της κατά των εγκληματικών συμμοριών.

    «Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε», είπε ο Κρίστερσον σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης.

    Μεταξύ των 11 νεκρών από την εγκληματική δράση των συμμοριών τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνονται και τρεις, που σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς και εκρήξεις μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο την Πέμπτη με την αντιπολίτευση να ζητά παρέμβαση του στρατού. Η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

    Σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Micael Bydén είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να υποστηρίξει και να συνεργαστεί με τις αστυνομικές δυνάμεις.

    «Η Σουηδία δεν έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

    «Είναι μια δύσκολη περίοδος για τη Σουηδία», είπε ο Κρίστερον, σημειώνοντας ότι το πρωτοφανές κύμα βίας, που συνδέεται με τον ανταγωνισμό μεταξύ εγκληματικών συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, επηρεάζει «ολοένα και περισσότερα παιδιά και εντελώς αθώους ανθρώπους».

    «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο», τόνισε ο Κρίστερον επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη βία σε μια «ανεύθυνη πολιτική στο μεταναστευτικό» της προηγούμενης κυβέρνησης, στην «αποτυχημένη ενσωμάτωση» των μεταναστών και την «πολιτική αφέλεια», αλλά τόνισε ότι η δική του κυβέρνηση θα ακολουθήσει τώρα διαφορετική προσέγγιση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Ο ρόλος του στρατού στην πάταξη της βίας των συμμοριών
    Δεν είναι σαφές πώς θα εμπλακεί ο στρατός, αλλά προηγούμενες προτάσεις έχουν επικεντρωθεί στην ανάληψη από τους στρατιώτες καθηκόντων προστασίας, ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι αστυνομικοί για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

    «Όλα είναι στο τραπέζι, τόσο εντός του πλαισίου της τρέχουσας νομοθεσίας, αλλά και νόμων που πρέπει να αλλάξουν τάχιστα», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

    Ο Κρίστερονς πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα, όπως περισσότερη επιτήρηση, ζώνες έρευνας και ποινές στέρησης της ελευθερίας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ