Παρασκευή 14.06.2024
More

  ΗΠΑ: Περισσότερα από 321.000 παιδιά έχασαν γονέα από υπερβολική δόση ναρκωτικών

  Μέσα σε 10 χρόνια

  Περισσότερα από 321.000 παιδιά έχασαν έναν γονέα τους από υπερβολική δόση ναρκωτικών μεταξύ 2011 και 2021, ένα στατιστικό που αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της κρίσης εθισμού στις ΗΠΑ.

  Το ποσοστό των παιδιών που έχασαν έναν γονέα από ναρκωτικά υπερδιπλασιάστηκε μέσα στη δεκαετία. Ο μέσος όρος εκτινάχθηκε από περίπου 27 σε 63 παιδιά ανά 100.000, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο ιατρικό περιοδικό JAMA Psychiatry.

  Η Dr. Nora Volkow, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Χρήση  Ναρκωτικών (NIDA) δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακοί ερευνητές ήθελαν να δώσουν μια συνολική εικόνα του αριθμού των παιδιών που έμειναν ορφανά ή έχασαν τουλάχιστον έναν γονέα από υπερβολική δόση κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας κρίσης εθισμού στις ΗΠΑ.Μια παρόμοια μελέτη υπολόγισε τον αριθμό των παιδιών που έμειναν ορφανά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  Οι θάνατοι από υπερβολική δόση σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν την περασμένη δεκαετία λόγω θανατηφόρων επεισοδίων με οπιοειδή και στη συνέχεια με ηρωίνη. Τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι από υπερβολική δόση προκλήθηκαν λόγω της φθηνής, παράνομης φαιντανύλης, η οποία συχνά συνδυάζεται με άλλες ουσίες.

  Οι ερευνητές της NIDA, της Υπηρεσίας Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων χρησιμοποίησαν στοιχεία από τις Εθνικές Έρευνες για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία για να ολοκληρώσουν τη μελέτη. Η μελέτη εξέτασε 649.599 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 64 ετών, οι οποίοι πέθαναν από υπερβολική δόση μεταξύ 2011 και 2021. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 321.566 παιδιά έχασαν έναν γονέα από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

  Η Volkow δήλωσε ότι τα παιδιά που χάνουν έναν γονέα από υπερβολική δόση αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας και κοινωνικών ζητημάτων, όπως η κατάχρηση ουσιών και οι προκλήσεις ψυχικής υγείας. Δεδομένου ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός παιδιών έχει επηρεαστεί από τους θανάτους από υπερβολική δόση, η Volkow δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετηθούν προγράμματα και στρατηγικές για την υποστήριξη αυτών των παιδιών.

  «Ήταν σημαντικό να γίνει αυτή η μελέτη για να δοθεί προσοχή στις ανάγκες αυτών των παιδιών», δήλωσε ο Volkow. «Όταν ένα παιδί χάνει έναν γονέα, αυτό το άτομο δεν είναι πλέον εκεί για να παρέχει υποστήριξη στην οικογένεια και αυτό αφήνει τα παιδιά πολύ απροστάτευτα» συμπλήρωσε.

  Η μελέτη ανέφερε την «κρίσιμη ανάγκη» για πολιτικές που αφορούν τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών και τα παιδιά τους και άλλα μέλη της οικογένειας που ενδέχεται να υποστούν βλάβη από τη χρήση ουσιών από τον γονέα.

  Οι οικογένειες αυτόχθονων είχαν το υψηλότερο ποσοστό γονικών υπερβολικών δόσεων με 187,1 θανάτους ανά 100.000 το 2021. Αυτό ήταν υπερδιπλάσιο από το ποσοστό των 76,5 θανάτων ανά 100.000 μεταξύ των παιδιών λευκών γονέων. Οι μαύροι γονείς είχαν ποσοστό 73,2 θανάτων από υπερβολική δόση ανά 100.000.

  Με πληροφορίες από USA Today

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ