Παρασκευή 30.09.2022
More

  Ιράν: Ο στρατός ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές

  Όλο και κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά

  Ο στρατός του Ιράν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση, καθώς οι διαδηλώσεις μαίνονται για τον θάνατο μιας γυναίκας υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής.

  Οι Ιρανοί έχουν οργανώσει διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο για την υπόθεση της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, η οποία πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού συνελήφθη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία».

  Σε ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ότι «αυτές οι απελπισμένες ενέργειες αποτελούν μέρος της κακής στρατηγικής του εχθρού να αποδυναμώσει το ισλαμικό καθεστώς».

  Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η δήλωση του Ιρανού προέδρου Εμπραχλιμ Ραΐσι ότι οι «πράξεις χάους» δεν είναι αποδεκτές, σε μια προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους σε όλη τη χώρα.

  Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ραΐσι πρόσθεσε ότι διέταξε έρευνα για την υπόθεση της 22χρονης.

  «Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν… αλλά οι πράξεις χάους είναι απαράδεκτες», είπε ο κ. Ραΐσι, ο οποίος αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2019.

  Οι γυναίκες παίζουν εξέχοντα ρόλο στις διαδηλώσεις, κουνώντας και καίγοντας τα πέπλα τους, με κάποιες να κόβουν δημόσια τα μαλλιά τους σε μια άμεση πρόκληση προς τους κληρικούς ηγέτες.

  Η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw δημοσίευσε ένα βίντεο όπου ακούγονται σφοδροί πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας για χρήση βαρέων και ημιβαρέων όπλων εναντίον αμάχων στη βορειοδυτική πόλη Όσναβιεχ.

  Πηγή: Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ