Πέμπτη 22.04.2021
More

  Ισπανία: Ανάρρωση στην παραλία για ασθενείς που νικούν τον κορωνοϊό

  Πρωτοποριακή μέθοδο ανάρρωσης εφαρμόζουν γιατροί στη Βαρκελώνη, προσφέροντας στους ασθενείς με Covid-19 που έχουν εξέλθει από την εντατική των νοσοκομείων μια επίσκεψη στην παραλία για την ψυχοσωματική τους τόνωση.

  Ασθενείς όπως ο Φρανθίσκο Εσπάνια περνούν ατέλειωτες ώρες, ημέρες και εβδομάδες στην εντατική, δίνοντας σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό, και η μεταφορά τους, στην παραλία, όταν η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέψει, αποτελεί μια εξαιρετική αλλαγή που ενισχύει και την ψυχολογία τους αλλά και τον οργανισμό τους.

  «Ήταν μια από τις καλύτερες ημέρες που μπορώ να θυμηθώ,» λέει ο κ. Εσπάνια, που ύστερα από δίμηνη μάχη με τον κορωνοϊό στην εντατική είχε την ευκαιρία, συνοδεία ενός γιατρού και τριών νοσηλευτών, να απολαύσει τον ήλιο και το άρωμα της θάλασσας μερικά μέτρα από εκεί που η Μεσόγειος χαϊδεύει της ακτές της καταλανικής πρωτεύουσας.

  Ιατρική ομάδα του Οσπιτάλ δελ Μαρ, δηλαδή Νοσοκομείου της Θάλασσας, μελετά κατά πόσον μια επίσκεψη στην παραλία, μερικά μέτρα από το κτίριο της κλινικής, μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν ευκολότερα τη μακροχρόνια παραμονή στην εντατική.

  Η Δρ Γιουδίθ Μαρίν λέει ότι πρόκειται για μέρος προγράμματος με σκοπό τον «εξανθρωπισμό» των μονάδων εντατικής θεραπείας που η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου μελετούσε ήδη δύο χρόνια πριν την επέλαση του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα αυτό ανεστάλη προσωρινά από την ανάγκη περίθαλψης των ασθενών με Covid-19, αφού μεταξύ άλλων δεν επέτρεπε πια την προσέγγιση των συγγενών στους ασθενείς.

  Τον Ιούνιο όμως το πρόγραμμα ξανάρχισε, και οι γιατροί θεωρούν ότι έστω και 10 λεπτά στην παραλία αρκούν για να βελτιώσουν την κατάσταση των ασθενών. Η ιατρική ομάδα επιθυμεί πλέον να προχωρήσει το πείραμα και να εντοπίσει τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση που προσφέρει στην υγεία των ασθενών με κορωνοϊό.

  «Είναι σημαντικό να κρατούμε στο μυαλό μας τη σημασία της συναισθηματικής κατάστασης των ασθενών και να προσπαθούμε να εργαζόμαστε για να τη βελτιώσουμε από τα πρώτα στάδια της ανάρρωσής τους,» εξηγεί η Δρ Μαρίν.

  Οσο για τον 60χρονο κ. Εσπάνια, που αισθάνεται όλο και καλύτερα πλέον, η επίσκεψη στην παραλία ήταν ένας πολύ καλός οιωνός: «Να δούμε τώρα μήπως με αφήσουν να πιω και καμιά μπίρα στην καφετέρια του νοσοκομείου,» είπε έχοντας εμφανώς διάθεση για αστεία πια.

   

   

  Πηγή: Associated Press

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ