Τρίτη 27.02.2024
More

  Κάθε μέρα πεθαίνουν πάνω από 1.000 παιδιά στον κόσμο από μολυσμένο νερό

  Η έλλειψη υποδομών υγιεινής θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σχεδόν 200 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, με χίλια να πεθαίνουν κάθε μέρα επειδή ήπιαν μολυσμένο νερό.

  Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), πάνω από 1.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας ασθενειών που τους προκάλεσε η πόση μολυσμένου νερού, η έλλειψη καθαρισμού του νερού και υγιεινής.

  Συνολικά 190 εκατομμύρια ανήλικα σε 10 αφρικανικές χώρες διατρέχουν κίνδυνο, με την κατάσταση να είναι πιο ανησυχητική σε κράτη της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, πιο συγκεκριμένα στο Μπενίν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Καμερούν, στο Τσαντ, στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, το Μαλί, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Σομαλία.

  Πολλές από τις χώρες αυτές μαστίζονται από αστάθεια και ένοπλες συρράξεις, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των παιδιών σε καθαρό νερό.

  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα —1 στους 4 — δεν έχει σήμερα πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

  Την Τετάρτη 22 Μαρτίου είναι η διεθνής Ημέρα για το Νερό, καθώς επίσης η ημέρα που ξεκινά η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό στη Νέα Υόρκη.

  Σκοπός είναι να εξεταστεί το εύρος στο οποίο μπορούν να επιτευχθούν συμφωνημένοι στόχοι, ιδίως ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό για όλους μέχρι το 2030.

   

   

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ