Τετάρτη 27.10.2021
More

  Καυτός εξωπλανήτης που μπορεί να πέφτει «σιδερένια βροχή»

  Ευρωπαίοι αστρονόμοι θεωρούν πως στον μακρινό και πολύ καυτό εξωπλανήτη WASP-76b, είναι πιθανό να πέφτουν βροχές από σίδηρο.

  Ευρωπαίοι αστρονόμοι θεωρούν πως στον μακρινό και πολύ καυτό εξωπλανήτη WASP-76b, είναι πιθανό να πέφτουν βροχές από σίδηρο. Όπως έγινε γνωστό, οι σχετικές ενδείξεις ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα του.

  Ο εξωπλανήτης βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων, απέχει περίπου 390 έτη φωτός και είχε αρχικά μελετηθεί το 2018 από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Ερευνητές από την Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Έρενράιχ του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου της Γενεύης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, μελέτησαν τις χημικές «υπογραφές» στην ατμόσφαιρα του πλανήτη WASP-76b και εντόπισαν τα ίχνη του σιδήρου.

  Ο WASP-76b έχει μόνο μια πλευρά του στραμμένη προς το άστρο του, όπως η Σελήνη σε σχέση με τη Γη. Ο εν λόγω εξωπλανήτης έχει θερμοκρασίες επιφανείας άνω των 2.400 βαθμών Κελσίου στη φωτεινή πλευρά του που «βλέπει» μόνιμα το άστρο του, ικανές να εξαερώσουν μέταλλα που καταλήγουν στην ατμόσφαιρα του. Κατόπιν οι ατμοί των μετάλλων μεταφέρονται από ισχυρούς ανέμους στην κατά 1.000 βαθμούς πιο κρύα και μόνιμα «σκοτεινή» πλευρά του πλανήτη.

  Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εκεί ο σίδηρος συμπυκνώνεται, πιθανώς σε νέφη, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν ως βροχή στη διάρκεια της νύχτας του «εξωτικού» εξωπλανήτη. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο πλανήτης γίνεται βροχερός το βράδυ, μόνο που βρέχει σίδηρο», δήλωσε ο Ερενράιχ.

  Οι καυτοί γιγάντιοι εξωπλανήτες δέχονται από το άστρο, γύρω από το οποίο περιφέρονται, ακτινοβολία που είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή που δέχεται ο πλανήτης μας από τον Ήλιο. Οι θερμοκρασίες τους, που ξεπερνούν τους 1.700 βαθμούς Κελσίου, θεωρούνται ιδανικά «εργαστήρια» για τη μελέτη ακραίων κλιματικών και χημικών συνθηκών σε άλλους κόσμους.

   

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ