Τετάρτη 17.04.2024
More

  Μικρός αστεροειδής θα «φιλήσει» σήμερα τη Γη (βίντεο)

  Η έλευση στη διαστημική μας γειτονιά διαστημικών βράχων (αστεροειδών, κομητών) είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Ακόμη και εκείνοι που πλησιάζουν κοντά από τη Γη περνούν σε αποστάσεις δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων χλμ. από τον πλανήτη μας. Σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου όμως θα περάσει κυριολεκτικά ξυστά από τη Γη ένας μικρός αστεροειδής.  Πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους διαστημικό βράχο- διαμέτρου 3,5 έως 8,5 μέτρων που θα πραγματοποιήσει μια από τις πιο κοντινές προσεγγίσεις αστεροειδούς που έχουν ποτέ καταγραφεί, σε εκτιμώμενη απόσταση μόλις 3,600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας, σύμφωνα με τη NASA.

  Ο αστεροειδής «2023 BU» θα περάσει λίγο πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, πολύ χαμηλότερα – στο ένα δέκατο περίπου – από την τροχιά των γεωσύγχρονων δορυφόρων. Δεν συνιστά πάντως κίνδυνο, καθώς ακόμη κι αν έπεφτε στον πλανήτη μας, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να διαλυόταν κατά την τριβή του με τη γήινη ατμόσφαιρα. Ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί το περασμένο Σάββατο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γκενάντι Μπορίσοφ από την Κριμαία, ο οποίος είχε ανακαλύψει το 2019 και τον διαστρικό κομήτη 2I/Borisov. Ακολούθησαν παρατηρήσεις του «2023 BU» από δεκάδες άλλα παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο.

  Η τελική ανάλυση των δεδομένων της τροχιάς του έγινε από το Κέντρο Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. Οι Αμερικανοί ερευνητές πρόβλεψαν ότι ο αστεροειδής θα περάσει ασυνήθιστα κοντά από τη Γη. Μάλιστα επειδή θα πλησιάσει τόσο πολύ, η βαρύτητα του πλανήτη μας θα αλλάξει την πορεία του, με αποτέλεσμα να διαγράφει στο μέλλον μια οβάλ τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 425 μέρες, αντί για 359 μέχρι σήμερα.

   

   

  Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ