Κυριακή 26.05.2024
More

  Παγκόσμια έκκληση στον ΠΟΥ για σύναψη συμφωνίας περί της πρόληψης πανδημιών

  Αγώνα δρόμου διανύουν περισσότεροι από 50 πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και δεκάδες άλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι έκαναν έκκληση προς τον ΠΟΥ για τη σύναψη συμφωνίας για την πρόληψη κατά της πανδημίας, πράγμα που μάλλον φαντάζει αδύνατο.

  Για αυτή την εβδομάδα αλλά και την επόμενη (18-22.03.2024 και 25-29.03.2024) διεξάγονται συνομιλίες στη Γενεύη με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους, ώστε οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο κατά της πανδημίας πριν από την προθεσμία του Μαΐου.

  Παρά τους πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων, συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών – μελών για το κοινό κείμενο της συμφωνίας.

  Όπως φαίνεται, αυτοί που υπογράφουν την έκκληση φοβούνται ότι το κείμενο δεν θα είναι έτοιμο για να υιοθετηθεί κατά την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, που θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2024 στις όχθες της Λίμνης της Γενεύης.

  «Μια συμφωνία για τις πανδημίες είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε το συλλογικό μας μέλλον.

  Μόνον μια ισχυρή παγκόσμια συμφωνία κατά των πανδημιών μπορεί να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από μια επανάληψη της κρίσης της COVID-19, η οποία οδήγησε σε εκατομμύρια θανάτους και προκάλεσε γενικευμένη κοινωνική και οικονομική καταστροφή, κυρίως λόγω ανεπαρκούς διεθνούς συνεργασίας», υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες με επικεφαλής τον Γκόρντον Μπράουν και την Έλεν Κλαρκ, που έχουν διατελέσει στο παρελθόν πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας αντίστοιχα.

  Όπως δηλώνουν είναι πεπεισμένοι ότι αργά ή γρήγορα μπορεί να εμφανιστεί μια νέα πανδημία, προειδοποιούν: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην είμαστε έτοιμοι γι’ αυτήν».

  «Ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική, σε πολλούς τομείς και πολυμερής προσέγγιση για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των πανδημιών».

  Η ιδέα για μια διεθνή συμφωνία για το ζήτημα αυτό γεννήθηκε στον απόηχο της πανδημίας της COVID-19.

  Η συμφωνία που τελεί υπό διαπραγμάτευση έχει στόχο να εγγυηθεί μια καλύτερη προετοιμασία παγκοσμίως και μια πιο δίκαιη ανταπόκριση σε μελλοντικές πανδημίες, καθώς αυτή της COVID-19 έδειξε γρήγορα τα όρια της παγκόσμιας αλληλεγγύης αμέσως μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα εμβόλια, σε ανεπαρκείς ποσότητες.

  Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι όλες οι χώρες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να μοιράζονται πληροφορίες για τους παθογόνους παράγοντες που παρουσιάζουν κάποιο κίνδυνο, όπως και μια γρήγορη πρόσβαση στα τεστ, τις θεραπείες και τα εμβόλια.

  Επίσης, χαρακτήρισε «εντελώς ψευδείς» τις διαδόσεις που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία αυτή θα συνιστά παραχώρηση της κυριαρχίας των κρατών μελών στον ΠΟΥ, δίνοντάς του την εξουσία να επιβάλλει καραντίνες και εντολές εμβολιασμού.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ