Κυριακή 25.09.2022
More

  Στα βόρεια της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν

  Πλώρη βάζει το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

  Πλώρη για την τοποθεσία Yörükler-1, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa στη νότια Τουρκία, βάζει το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ερντογάν.

  Ο Τούρκος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία στο πλαίσιο της τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τον απόπλου του τέταρτου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου από το λιμάνι Τασουτσού στα νότια της Τουρκίας, λίγα ναυτικά μίλια μακριά από την κατεχόμενη κυπριακή χερσόνησο της Καρπασίας.

  Στα βόρεια της Κύπρου το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν-1

  «Το γεωτρύπανό μας, Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Ερντογάν, κάνοντας γνωστό πως το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας βάζει πλώρη για το σημείο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa που βρίσκεται στις ακτές της νότιας Τουρκίας, βορείως της Κύπρου.

  Ο λόγος για ένα σημείο το οποίο βρίσκεται εκτός των ορίων της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.

  Στα βόρεια της Κύπρου το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν-2
  Φωτ: @RTErdogan / twitter

  «To Aμντουλ Χαμιτ Χαν το στέλνουμε στη Γαλάζια Πατρίδα στη νέα μας πορεία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Το πλοίο μας Αμντουλ Χαμίτ Χαν, με την ευλογία του Θεού, το στέλνουμε 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζίπασα στο τεμάχιο Yörükler-1», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προχώρησε όμως παράλληλα και σε προειδοποιήσεις: «Το πλοίο μας όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτήν την περιοχή δεν θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί σε άλλα σημεία. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρουμε. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Για αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Ούτε οι κούκλες, ούτε αυτοί που κρατάνε τα νήματά τους δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε στη Μεσόγειο. Πάντως κάποιοι που θα συναντήσουν στη Μεσόγειο το όνομα Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ίσως θυμηθούν τον Ετέμ Πασά και τη μάχη του Δομοκού. Εκείνοι το κατάλαβαν. Έστω να θυμηθούν τον εθνικό αγώνα μας που πέρασαν μολις 100 χρόνια. Τα δικαιώματά μας τα εξασφαλίσαμε με τις διεθνείς συμφωνίες. Και σε όσους προσπαθούν με δήθεν χάρτες και με δήθεν ιστορικά δικαιώματα, τους ξεκαθαρίζουμε πως αυτή η μπουκιά είναι αρκετά μεγάλη για να την καταπιουν. Δεν διστάσαμε να δώσουμε αγώνα όταν χρειάστηκε και δεν θα διστάσουμε να το ξανακάνουμε.»

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ