Πέμπτη 28.03.2024
More

    Τεράστιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη

    Ένας πελώριος, «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής, ο 1998 OR2, αναμένεται να πλησιάσει, σε απόσταση ασφαλείας, τη Γη. 

    Το Σάββατο 18 Απριλίου, το Αστεροσκοπείο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο κατέγραψε στα ραντάρ μία εικόνα του αστεροειδούς OR2 1998, ο οποίος θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 6,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, την Τετάρτη 29 Απριλίου. Η απόσταση αυτή είναι 16πλάσια απόσταση από αυτή μεταξύ Γης και Σελήνης. Ο OR2 1998 είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής που θα προσεγγίσει τη Γη φέτος και ταξιδεύοντας στο Διάστημα με ταχύτητα 31.320 χιλιομέτρων την ώρα.

    Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, που θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνος» σύμφωνα με το space.com, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Ιουλίου 1998 από το αστεροσκοπείο Καλεακάλα της Χαβάης. Ο χαρακτηρισμός αυτός δόθηκε καθώς τέτοιοι αστεροειδείς περιστασιακά περνούν από την τροχιά της Γης και είναι τόσο μεγάλοι που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά.

    Με δεδομένο αυτό, όμως, οι επιστήμονες γνωρίζουν δεκαετίες τώρα ότι ο 1998 OR2 δεν αποτελεί άμεση απειλή. Εκτιμούν μάλιστα ότι η πιο κοντινή του απόσταση από την Γη θα συμβεί στις 16 Απριλίου του 2079, όταν θα φτάσει περίπου 1 εκατ. μίλια μακριά από τη Γη. Υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο περίπου δύο έως τεσσάρων χιλιομέτρων και ανήκει στην κατηγορία αστεροειδών Αμόρ.

    Σημειώνεται ότι πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, η πρόσκρουση ενός τέτοιου αστεροειδούς έφερε το τέλος των δεινοσαύρων, που κυριαρχούσαν στον πλανήτη για περισσότερο από 180 εκατομμύρια χρόνια. Ο αστεροειδής υπολογίζεται ότι είχε διάμετρο 10 έως 15 χιλιομέτρων, ενώ ο κρατήρας που δημιούργησε με την πρόσκρουσή του είχε διάμετρο 150 χλμ.

    Στη νεότερη ιστορία, ο κομήτης του Χάλεϊ, το 1910, προκάλεσε παγκόσμιο πανικό, καθώς οι αστρονόμοι πίστευαν ότι η Γη θα περνούσε μέσα από τη δηλητηριώδη ουρά του. Δύο χρόνια πριν, ένα από τα μεγαλύτερα ουράνια σώματα είχαν πλήξει την Γη προκαλώντας την «έκρηξη της Τουνγκούσκα» στη Σιβηρία. Παρότι κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη ακριβώς τον Ιούνιο του 1908, ένας κατά πάσα πιθανότητα μετεωρίτης, προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή 2.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων δασικής έκτασης. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς ενώ οι αυτόχθονες πληθυσμοί ανέφεραν ότι το ωστικό κύμα εκτίναξε τα ζώα στον αέρα. Ταυτόχρονα, υπήρξε μια πολύ έντονη λάμψη στον ουρανό που, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν ορατή μέχρι το Λονδίνο.

    Το 2013, στη νοτιοδυτική Ρωσία, η συντριβή μίας «υπερβολίδας» ενός μικρού μετεωρίτη βιντεοσκοπήθηκε από δεκάδες κατοίκους της περιοχής. Εκείνη την ημέρα οι αστρονόμοι περίμεναν τη διέλευση, κοντά από τη Γη, ενός μεγάλου μετεωροειδούς, του 2012 DA14. Περίπου 16 ώρες πριν συμβεί αυτό, έλαβε χώρα, εντελώς τυχαία κατά τους ειδικούς, η πρόσκρουση της υπερβολίδας του Τσελιαμπίνσκ, που οδήγησε στο νοσοκομείο περισσότερα από 1.000 άτομα, τραυματισμένα από τα σπασμένα, λόγω του ωστικού κύματος, τζάμια.

    Η ανθρωπότητα δεν είναι απροστάτευτη

    H ανθρωπότητα δεν παραμένει απροστάτευτη από τα ουράνια σώματα αλλά μοιάζει θωρακισμένη ακόμη και απέναντι στους κομήτες και στους αστεροειδείς. Πολλές διαστημικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπιση της απειλής, ενώ η NASA έχει συστήσει υπηρεσία διαχείρισης πλανητικών κινδύνων που εντοπίζει και παρακολουθεί τα ουράνια αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη. Αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αλλά και από τη ρωσική RosCosmos. Σημειώνεται ότι Ρώσοι κυβερνητικοί επιστήμονες έχουν προτείνει την εξάλειψη των αστεροειδών που κατευθύνονται προς τη Γη με τη χρήση πυρηνικών πυραύλων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ