Παρασκευή 14.06.2024
More

  Τουρκία: Στη φυλακή οι γονείς και ο «σύζυγος» ενός κοριτσιού που το πάντρεψαν 6 ετών

  Οι γονείς και ο «σύζυγος» καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές κάθειρξης από 16 μέχρι 30 χρόνια

  Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι γονείς και ο «σύζυγος» ενός κοριτσιού στην Τουρκία, το οποίο εξανάγκασαν στα έξι του χρόνια να παντρευτεί.

  Οι γονείς και ο «σύζυγος» καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές κάθειρξης από 16 μέχρι 30 χρόνια, μεταδίδουν τα μέσα από την Τουρκία.

  Η ιστορία της Χ.Κ.Γκ. (μόνο τα αρχικά του ονόματός της έχουν δοθεί στη δημοσιότητα), που σήμερα είναι 25 ετών, προκάλεσε οργή στην Τουρκία, στα τέλη του 2022, όταν ένας δημοσιογράφος δημοσίευσε αποσπάσματα από τη μήνυσή της σε βάρος των γονιών και του συζύγου της. Λόγω των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πατέρα του θύματος, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας σημαντικής μουσουλμανικής αδελφότητας. Εντάλματα εκδόθηκαν και εναντίον των άλλων κατηγορουμένων που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι μέχρι να αποκαλυφθεί η υπόθεση.

  Η ιστορία της Χ.Κ.Γκ. έφερε επίσης στο φως τα προνόμια που απολαμβάνουν οι μουσουλμανικές αδελφότητες υπό την ισλαμοσυντηρητική διακυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι είχαν γλιτώσει μια πρώτη δίωξη, όταν ένας γιατρός, που εξέτασε την Χ.Κ.Γκ. όταν εκείνη ήταν 14 ετών, κατήγγειλε στις αρχές ότι η ανήλικη είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Η νομοθεσία στην Τουρκία ορίζει ότι οι ανήλικοι μπορούν να συνάψουν γάμο στην ηλικία των 16 ετών «κατ’ εξαίρεση» και με απόφαση του δικαστηρίου ή στα 17 με τη συγκατάθεση των γονιών τους.

  Η Χ.Κ.Γκ. είχε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, που δεν έχει νομικό αντίκρισμα στην Τουρκία.

  Οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, που παρακολούθησαν τη δίκη, κατήγγειλαν τις «παρανομίες» των θρησκευτικών αδελφοτήτων. «Μέσω των αδελφοτήτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων καταχρώνται την πίστη των ανθρώπων», είπε η Φιντάλ Ατασελίμ, η γενική γραμματέας της φεμινιστικής πλατφόρμας «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ