Πέμπτη 15.04.2021
More

  Τσαβούσογλου: Η ελληνική πλευρά ευθύνεται για τη μη λύση στο Κυπριακό

  Άτυπες συνομιλίες στη Γενεύη

  Ευθύνες στην ελληνική πλευρά για τη μη λύση στο Κυπριακό επέρριψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, στην Ουγγαρία.

  «Γιατί προτείναμε την πενταμερή σύσκεψη για το Κυπριακό; Είδαμε στο Κραν Μοντάνα πως διαπραγματευόμασταν εδώ και 50 χρόνια για τη λύση ομοσπονδίας, ωστόσο οι προσπάθειες απέτυχαν επειδή η ελληνική πλευρά δεν το ήθελε» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

  «Θα δούμε και το ενεργειακό ζήτημα, εκεί που λέμε πως πρέπει να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους. Έπειτα, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη λύση. Θα πάμε στη Γενεύη σαν Τουρκία και ΤΔΒΚ από τις 27 ως τις 29 Απριλίου και θα εκφέρουμε τις απόψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα» υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.

  Άτυπες συνομιλίες στη Γενεύη

  Εκπρόσωποι των δυο πλευρών καθώς και οι τρεις εγγυητικές δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο θα συναντηθούν στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου για άτυπες συνομιλίες.

  Αυτές οι συνομιλίες, οι πρώτες σε αυτήν τη μορφή από το 2017, συγκαλούνται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό εντός προβλέψιμου ορίζοντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Γκουτέρες είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς προϋποθέσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο επίσημη μορφή για συζητήσεις.

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ