Σάββατο 23.01.2021
More

  Έκτακτη ενίσχυση της αγοράς ομολόγων με 600 δισ. ευρώ

  Άμεση αντίδραση της ΕΚΤ με την απόφαση να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, ενισχύοντας το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ.

  Πριν από λίγο η Κριστίν Λαγκάρντ δημοσιοποίησε την απόφαση της ΕΚΤ:

  • να αυξήσει το έκτακτο QE κατά 600 εκατ. ευρώ, φτάνοντας έτσι στα 1.350 τρισ. ευρώ
  • να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος για έξι τουλάχιστον ακόμα μήνες, δηλαδή ως το τέλος του Ιουνίου του 2021 αλλά με ανοικτό παράθυρο νέας παράτασης
  • να επανεπενδύει στα ομόλογα που θα αγοράσει στη διάρκεια του έκτακτου QE, τουλάχιστον ως το τέλος του 2022

  Αισιοδοξία επενδυτών

  Οι επενδυτές φαίνονταν αισιόδοξοι για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με το ευρώ και τις μετοχές της Ευρωζώνης να κινούνται σε υψηλά επίπεδα τριών μηνών. Η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο απεφάνθη ότι η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της και ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) πρέπει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (σ.σ.: αυτό που ξεκίνησε το 2015 και όχι το έκτακτο πρόγραμμα λόγω του κορωνοϊού), πιθανόν να συνηγορήσει υπέρ της λήψης δράσης νωρίτερα. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι το γερμανικό δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για τις αποφάσεις της σχετικά με τη νομισματική πολιτική και μία μεγάλη κίνησή της σήμερα θα μείωνε τους φόβους ότι ένα εθνικό δικαστήριο, ακόμη και αν πρόκειται για αυτό της Γερμανίας, μπορεί να περιορίζει έναν από τους ισχυρότερους θεσμούς της Ευρωζώνης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ