Τετάρτη 29.05.2024
More

  Γ. Πιτσιλής: Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής των ψηφιακών εφαρμογών

  Ως επιταχυντής και πολλαπλασιαστής για την ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών λειτούργησε η Πανδημία, όπως είπε ο Γ. Πιτσιλής

  Ως επιταχυντής και πολλαπλασιαστής για την ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών λειτούργησε η Πανδημία όπως είπε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής. Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο Γ. Πιτσιλής ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ συνέβαλε στην ταχύτερη και χωρίς ταλαιπωρία εξυπηρέτηση των φορολογούμενων σε όλο το διάστημα της πανδημίας καθώς και στην άμεση ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επίσης ανακοίνωσε ότι η ΑΑΔΕ πρόκειται να εξοπλιστεί με 5.000 laptop για ταχύτερους ψηφιακούς ελέγχους.

  Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

  – Μέσω του mybussinesSupport χορηγήθηκαν ενισχύσεις 8,6 δισ. ευρώ σε περίπου 750.000 επιχειρήσεις. Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις 400 εκατ. ευρώ.

  – Οι φορολογούμενοι γλίτωσαν πάνω από 1,8 εκατ. επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ. ενώ 135.000 κάτοχοι οχημάτων δεν χρειάστηκε να επισκεφθούν την Εφορία για να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας καθώς μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myCar υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους.

  – Μεγάλο και καινοτόμο έργο είναι η πλατφόρμα myDATA η οποία περιλαμβάνει την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά μας συστήματα. Έχει σχεδιαστεί για όλες τις επιχειρήσεις, με λύσεις και οφέλη για κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου. Βελτιώνει την καθημερινότητα των επιχειρήσεων ενώ παρέχει σημαντικές πληροφορίες στις φορολογικές αρχές. Στην Ιταλία όταν εφαρμόστηκε το μέτρο μέσα σε ένα χρόνο μπλοκαρίστηκαν απατηλές επιστροφές ΦΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ.

  – Η ΑΑΔΕ εξοπλίζεται άμεσα με 5.000 laptop. Θα προμηθευτεί και tablet για τους επιτόπιους ελέγχους. Μέσω των tablet οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QRcode και θα μπορεί ο ελεγκτής να ελέγχει εάν η απόδειξη έχει περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν ταμειακές μηχανές νέου τύπου που θα συνδέονται online με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

  – Μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων θα λαμβάνει στοιχεία και πληροφορίες για τις μισθώσεις. Οι αναρτήσεις ακινήτων στην πλατφόρμα θα γίνονται υποχρεωτικά με την καταχώριση του Αριθμού Μητρώου Ακινήτων που έχει χορηγηθεί στους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ