Τρίτη 16.04.2024
More

  Η χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2023 έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ

  Πάνω από 1 δισ. ευρώ η προβλεπόμενη χρηματοδότηση για την Παιδεία

  Η οικονομική κρίση που επηρέασε κάθε πτυχή της ζωής της Ελλάδας, όπως ήταν αναμενόμενο επηρέασε και την εκπαίδευση, καθώς η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συρρικνώθηκε.

  Όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές στη LiFO, το 2018 η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης έπιασε πάτο, με το ιστορικό χαμηλό των 92 εκατ. ευρώ, όμως έκτοτε – χρόνο με τον χρόνο – αυξάνεται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

  Το 2023 η χρηματοδότηση της κυβέρνησης προς την έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης περίπου του 50% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

  Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές σε ετήσια βάση επίσης δόθηκαν:

  • 201 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2023
  • 125 εκατομμύρια ευρώ για σίτιση και στέγαση το 2023.

  Όμως υπάρχουν, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πολλά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ανάμεσά τους το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ΣΔΙΤ. Συνολικά αθροίζουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  Αναλυτικά:

  • 475 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης: Από αυτά, τα 132 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν αποκλειστικά για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας.
  • 279 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
  • 700 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ για ανακαίνιση και κατασκευή φοιτητικών εστιών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ