Σάββατο 27.04.2024
More

    Κομισιόν: Χαμηλότερη η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023

    Χαμηλότερη ανάπτυξη πέτυχε η Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν

    Χαμηλότερη ανάπτυξη πέτυχε η Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία υποβάθμισε τις αντίστοιχες του φθινοπώρου καταγράφοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%, αν και κράτησε σταθερή την πρόβλεψη της για το 2024 και 2025 στο 2,3%.

    Όπως επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν, μετά την ισχυρή ανάκαμψη το 2022, η κατανάλωση παρέμεινε ένας κύριος παράγοντας ανάπτυξης του ΑΕΠ πέρυσι.  Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον χρηματοδότησης λόγω των υψηλών επιτοκίων οι επενδύσεις είχαν σημαντική συνεισφορά χάρη στην έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Οι καθαρές εξαγωγές είχαν επίσης θετική συμβολή στην ανάπτυξη, σύμφωνα με την Κομισιόν.

    Η πραγματική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί στο ίδιο επίπεδο ρυθμού ρυθμούς όπως το 2023, με αποτέλεσμα ελαφρώς χαμηλότερη συμβολή στην επέκταση του πραγματικού ΑΕΠ. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 επιταχύνονται και καθώς αναμένεται να χαλαρώσουν οι συνθήκες χρηματοδότησης.

    Η Κομισιόν εκτιμά πως ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου προβλέπεται να μετατοπιστεί από τις κατασκευές σε πιο παραγωγικές επενδύσεις όπως π.χ. εξοπλισμό και μηχανήματα. Ωστόσο, οι επενδύσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερη ζήτηση εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, που προβλέπεται να μειώσει τη θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών του 2024-25, όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου δείκτη τιμών μετριάστηκε στο 4,2% το 2023. Ο υποκείμενος πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων ήταν σημαντικά υψηλότερος, στο 5,3% το 2023 κατά μέσο όρο, αλλά μειώθηκε κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού βάσει του Εναρμονισμένου δείκτη τιμών έως τον Δεκέμβριο 2023.

    Σημειώνεται πως αυτό αντικατοπτρίζει μια προοδευτική μείωση των πιέσεων της ζήτησης στις βασικές τιμές και χαμηλότερα από το αναμενόμενο μετακύλιση προηγούμενων κλυδωνισμών στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

    Η σύσφιξη της αγοράς εργασίας, μαζί με την πρόσφατα ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού (από τον Απρίλιο του 2024), αναμένεται να ασκήσει κάποια ανοδική πίεση στις τιμές, γεγονός που θα αντιστάθμιζε εν μέρει τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό. Συνολικά, ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου δείκτη τιμών αναμένεται να μειωθεί πιο σταδιακά το 2024 και το 2025, σε 2,7% και 2% αντίστοιχα. Αυτή είναι οριακά χαμηλότερη πρόβλεψη σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις και στα δύο έτη.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ