Τετάρτη 29.05.2024
More

  Ανακαλύφθηκε κουφάρι αρκούδας από την Εποχή των Παγετώνων

  Το εύρημα θεωρείται σπάνιο καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται κουφάρι αρκούδας σε τόσο καλή κατάσταση

  Κτηνοτρόφοι ταράνδων στο ρωσικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής, ανακάλυψαν ένα άψογα διατηρημένο κουφάρι αρκούδας των σπηλαίων από την εποχή των Παγετώνων, ανακοίνωσαν οι ερευνητές τη Δευτέρα.

  Η αρκούδα, που αποκαλύφθηκε χάρη στο λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου εδάφους (permafrost) ανακαλύφθηκε στα νησιά Lyakhovsky με πολλά μέλη αλλά και τα δόντια της να είναι ανέπαφα. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακαλύψουν μόνο οστά των αρκουδών, που εξαφανίστηκαν πριν από 15.000 χρόνια.

  Οι επιστήμονες του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ, το κορυφαίο κέντρο έρευνας για  μαμούθ και άλλα προϊστορικά είδη, χαρακτήρισαν το εύρημα πρωτοποριακό. Σε μια δήλωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο, η ερευνήτρια Λένα Γκριγκόριεβα τόνισε ότι αυτή ήταν η πρώτη ανακάλυψη ενός λειψάνου αρκούδας που περιλαμβάνει μαλακούς ιστούς. «Είναι πλήρως διατηρημένο, με όλα τα εσωτερικά όργανα στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένης και της μύτης του», είπε ο Γκριγκόριεβα. «Αυτό το εύρημα έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρο τον κόσμο».

  Μια προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι η ενήλικη αρκούδα έζησε πριν από 22.000 έως 39.500 χρόνια. «Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί περαιτέρω ανάλυση  για να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία της αρκούδας», ανέφερε ο ερευνητής Maxim Cheprasov.

  Η αρκούδα βρέθηκε από κτηνοτρόφους στο νησί Bolshoy Lyakhovsky, το μεγαλύτερο από τα νησιά Lyakhovsky, τα οποία αποτελούν μέρος του αρχιπελάγους των Νήσων της Σιβηρίας που βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα Laptev και την Ανατολική Σιβηρία. Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή έχουν σημειωθεί σημαντικές ανακαλύψεις όπως μαμούθ, ρινόκεροι, πουλάρια και μικρά λιοντάρια, καθώς το πέρμαφροστ λιώνει σε τεράστιες περιοχές στην περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ