Πέμπτη 04.06.2020
More

  Απαγόρευση για όλες τις αγορές άγριων ζώων, ζητά η επικεφαλής βιοποικιλότητας του ΟΗΕ

  Παγκόσμια απαγόρευση των αγορών άγριων ζώων ζητά ο ΟΗΕ.

  Η επικεφαλής της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα ζητά παγκόσμια απαγόρευση των αγορών άγριων ζώων όπως αυτή στην Γουχάν της Κίνας που πιστεύεται ότι είναι το σημείο εκκίνησης της πανδημία κορωνοϊού, για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

  Η Elizabeth Maruma Mrema, του αρμόδιου τμήματος ου ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, απαγορεύοντας τις αγορές που πωλούν ζωντανά και νεκρά ζώα για ανθρώπινη κατανάλωση.   Η Κίνα έχει εκδώσει προσωρινή απαγόρευση για τέτοιες αγορές όπου ζωντανά ζώα ,από λύκους μέχρι και παγκολίνους, διατηρούνται ζωντανά σε κλουβιά για πώληση, συχνά σε βρώμικες συνθήκες, όπου επωάζουν ασθένειες που μπορούν να περάσουν στον ανθρώπινο πληθυσμό. Πολλοί επιστήμονες ζητάνε από το Πεκίνο να καταστήσει την απαγόρευση μόνιμη.

  Χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα του Έμπολα στη δυτική κεντρική Αφρική και του ιό Nipah στην ανατολική Ασία, η Mrema είπε ότι υπήρχαν σαφείς δεσμοί μεταξύ της καταστροφής της φύσης και των νέων ανθρώπινων ασθενειών. «Το μήνυμα που λαμβάνουμε είναι πως εάν δεν φροντίσουμε τη φύση, θα “φροντίσει” αυτή για εμάς», είπε στον Guardian.

  «Θα ήταν καλό να απαγορευτούν οι αγορές ζωντανών ζώων όπως έκανε η Κίνα και κάποιες χώρες. Αλλά πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι έχουμε κοινότητες σε αγροτικές περιοχές χαμηλού εισοδήματος, ιδιαίτερα στην Αφρική, οι οποίες εξαρτώνται από τα άγρια ζώα για τη διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Έτσι, εάν δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις για αυτές τις κοινότητες, ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, το οποίο σήμερα μας οδηγεί στο χείλος της εξαφάνισης για ορισμένα είδη», είπε. «Πρέπει να εξετάσουμε πώς θα το ισορροπήσουμε αυτό και θα κλείσουμε πραγματικά την τρύπα του παράνομου εμπορίου στο μέλλον», πρόσθεσε.

  Ο Jinfeng Zhou, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας της Κίνας και του Green Development Foundation, κάλεσε τις αρχές να διατηρήσουν την απαγόρευση των αγορών άγριας πανίδας, αλλιώς προειδοποιεί πως ασθένειες όπως ο κορωνοϊός θα εμφανιστούν ξανά. «Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια απαγόρευση των  αγορών, η οποία θα βοηθήσει πολύ στη διαφύλαξη της άγριας φύσης και στην προστασία του εαυτού μας από τις ακατάλληλες επαφές με την άγρια φύση», δήλωσε ο Zhou. «Περισσότερο από το 70% των ανθρώπινων ασθενειών προέρχονται από την άγρια πανίδα και πολλά είδη απειλούνται».

  Η Mrema δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει σοβαρότερα τις συνέπειες της καταστροφής του φυσικού κόσμου μετά την πανδημία του Covid-19, όταν οι χώρες θα κληθούν να διαπραγματευτούν το πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020.

  Τον Φεβρουάριο, εκπρόσωποι από περισσότερες από 140 χώρες συναντήθηκαν στη Ρώμη για να συζητήσουν για πρώτη φορά το σχέδιο συμφωνίας 20 σημείων για την ανάσχεση και αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για την προστασία σχεδόν του ενός τρίτου των ωκεανών και της γης και για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικό.

  Μια σημαντική σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο στην κινεζική πόλη Kunming αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μπίμπης

  Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή μετά από μια πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο αθλητικός συντάκτης Γ. Μπίμπης

  Ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς παρουσίασε το ΚΕΠ Plus στα Γιάννενα

  Στα Ιωάννινα γίνεται η παρουσίαση του ΚΕΠ Plus, των νέων υπηρεσιών που θα παρέχει το ΚΕΠ ως υποστηρικτική δομή και για τους πολίτες, αλλά κυρίως για τις επιχειρήσεις

  Κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στο ΕΣΥ

  Ημέρα πανελλαδικής δράσης σήμερα για τους εργαζόμενους συμβασιούχους στο ΕΣΥ και σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας

  Στο ΕΣΠΑ Ηπείρου εντάχθηκαν τα έργα του Δήμου Ζίτσας

  7,1 εκατ. ευρώ για τα έργα αποχέτευσης σε Ροδοτόπι και Άγ. Ιωάννη

  Ο Ιούνιος της πεζοδρόμησης στο παραλίμνιο

  Την απόφαση παράτασης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην ευρύτερη παραλίμνια περιοχή, μέχρι το τέλος Ιουνίου υπέγραψε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.