Τρίτη 18.06.2024
More

  Η ελληνική διαδρομή που περνάει πάνω από το νερό και μαγεύει (βίντεο)

  Μια στενή λωρίδα ασφαλτοστρωμένης γης κόβει στα δύο τα νερά του Αμβρακικού Κόλπου και χαρίζει στους ταξιδιώτες μια μοναδική εμπειρία.

  Όσο μικρή και αν είναι η έκταση της χώρας μας, άλλο τόσο προικισμένη είναι με ατελείωτο κάλλος, κάτι που αναγνωρίζεται από οποιονδήποτε πατάει το πόδι του σε ελληνική γη.

  Άπαντες γνωρίζουν για τα ξακουστά ελληνικά νησιά με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά, αλλά ελάχιστοι είναι ενημερωμένοι για κάποιους άλλους «θησαυρούς» που η φύση έχει φιλοτεχνήσει επί ελληνικού εδάφους.

  Θέση σε αυτή τη λίστα με τα άγνωστα, αλλά προικισμένα με απαράμιλλη ομορφιά μέρη, καταλαμβάνει επάξια και η Κορωνησία Άρτας, ένα ψαροχώρι μόλις 167 κατοίκων στην «καρδιά» του Αμβρακικού Κόλπου. Πρόκειται για ένα κομμάτι στεριάς που επιπλέει πάνω σε γκριζωπά νερά και απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας.

  Αυτό που καθιστά το νησί ξεχωριστό δεν είναι άλλο από τη στενή λωρίδα ασφαλτοστρωμένης γης μήκους 6,5 χλμ. η οποία ενώνει την Κορωνησία με την Ήπειρο και χωρίζει τις λιμνοθάλλασες Λογαρού και Τσουκαλιό.

  Είναι, βλέπεις, το ταξίδι σε αυτόν τον στενό δρόμο που συναρπάσσει τους ταξιδιώτες, κάνοντάς τους να νομίζουν ότι κινούνται πάνω στην θάλλασα. Η εμπειρία είναι μεθυστική και κάνει όσους έχουν την τύχη να περάσουν από αυτή τη στενή λωρίδα γης να… χάνονται στην ομορφιά του τοπίου.

  Την εμπειρία απογειώνει η «συνάντηση» με πολυάριθμα λιλιοπούτεια νησάκια που, όπως λέγεται, παλαιότερα ήταν ενωμένα και από ψηλά μοιάζουν με γλώσσες άμμου -τώρα πια βυθισμένες.

  Σημειώνεται ότι στην Κορωνησία Άρτας έζησε ο Όσιος Ονούφριος, ενώ στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου. Τα ζεστά, ρηχά νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας.

  Η Κορωνησία Άρτας, τέλος, είναι γνωστή για τη γιορτή της σαρδέλας που διοργανώνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, προσελκύοντας «ψαγμένους» επισκέπτες που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους διακοπών, απαλλαγμένους από πολύβουα μαγαζιά και ξενύχτια.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ