Κυριακή 21.07.2024
More

  Οι αστρονόμοι ερευνούν το ξαφνικό «ξύπνημα» μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας

  Η μυστηριώδης φωτεινότητα ενός μακρινού γαλαξία πιστεύεται ότι προκαλείται από υλικό που πέφτει σε μια τεράστια μαύρη τρύπα

  Οι αστρονόμοι συνδέεουν τη μυστηριώδη λάμψη ενός μακρινού γαλαξία με το ξαφνικό «ξύπνημα» μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας με 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο.

  Δεκαετίες παρατηρήσεων δεν βρήκαν τίποτα αξιοσημείωτο για τον μακρινό γαλαξία στον αστερισμό της Παρθένου, αλλά αυτό άλλαξε στα τέλη του 2019, όταν οι αστρονόμοι παρατήρησαν μια δραματική αύξηση της φωτεινότητάς του που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

  Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι γίνονται μάρτυρες αλλαγών που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν, με τη μαύρη τρύπα στον πυρήνα του γαλαξία να δίνει ένα ακραίο κοσμικό σόου φωτός καθώς τεράστιες ποσότητες υλικού πέφτουν μέσα της. «Ανακαλύψαμε αυτή την πηγή τη στιγμή που άρχισε να παρουσιάζει αυτές τις διακυμάνσεις στη φωτεινότητα. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε η Δρ Paula Sánchez-Sáez, αστρονόμος στην έδρα του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στο Garching της Γερμανίας.

  Ο γαλαξίας, ο οποίος φέρει την κωδική ονομασία SDSS1335+0728 και βρίσκεται σε απόσταση 300 εκατομμυρίων ετών φωτός, επισημάνθηκε στους αστρονόμους τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ένα παρατηρητήριο στην Καλιφόρνια που ονομάζεται Zwicky Transient Facility κατέγραψε μια ξαφνική αύξηση της φωτεινότητάς του. Ο συναγερμός προκάλεσε έναν καταιγισμό νέων παρατηρήσεων και ελέγχων των αρχειοθετημένων μετρήσεων από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια για να κατανοήσουν περισσότερα για τον γαλαξία και τη συμπεριφορά του στο παρελθόν.

  Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο γαλαξίας είχε πρόσφατα διπλασιάσει τη φωτεινότητά του στα μεσαία υπέρυθρα μήκη κύματος, είχε γίνει τέσσερις φορές φωτεινότερος στο υπεριώδες και τουλάχιστον 10 φορές φωτεινότερος στην περιοχή των ακτίνων Χ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ