Κυριακή 04.12.2022
More

  Αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

  Την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εξασφαλιστεί «έμπρακτη στήριξη από τους συμμάχους στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως εξέφρασε στον πρωθυπουργό την ανησυχία του «για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης».

  «Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

  Υπενθύμισε παράλληλα πως στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο ίδιος είχε τονίσει ότι «κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους» δήλωση, που – όπως σημείωσε – είχε πει ότι προσυπέγραφε ο κ. Μητσοτάκης. «Στην πράξη όμως έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος» ανέφερε.

  Κατηγόρησε παράλληλα τον Πρωθυπουργό ότι «έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει», τακτική που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εσφαλμένη».

  «Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις. Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα» ανέφερε, εξηγώνοντας την απόφασή του να ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

  «Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει. Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την κάθετη διαφωνία του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου». Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στη κρίση».

  Για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου, να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».

  Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «η επιμονή του κ. Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί» και «να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα».

  «Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ