Δευτέρα 28.11.2022
More

  Δεν παίρνει θέση το υπ. Εσωτερικών για τις αποδοχές του προσωπικού της ΔΕΥΑΙ

  Στ. Καλογιάννης: Το υπουργείο επισυνάπτει απλώς έγγραφο της ΔΕΥΑΙ το οποίο αναφέρει ότι η Επιχείρηση έχει υποχρέωση να αναζητήσει τα ποσά που κατέβαλλε αχρεωστήτως στο προσωπικό

  Μετά από δύο μήνες απάντησε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Αναφορά που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης (αρ. πρωτ.: 3016/2022), σχετικά με το θέμα της καταβολής των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών στο προσωπικό της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων. Για αυτό το σοβαρό θέμα, το αρμόδιο Υπουργείο δεν απαντά επί της ουσίας, αλλά «επισυνάπτει» απλώς έγγραφο «της αρμόδιας υπηρεσίας ΔΕΥΑ Ιωαννίνων» προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

  Στο εν λόγω δεκασέλιδο (!) έγγραφο, με τίτλο «Έκθεση απόψεων της ΔΕΥΑΙ», γίνεται αναλυτική αναφορά στο χρονικό του ζητήματος κατά την τελευταία δεκαετία, και ειδικότερα από τον Ιανουάριο 2013 μέχρι σήμερα, και παρατίθεται σειρά στοιχείων νομικής φύσεως (Αποφάσεις δικαστηρίων, νομολογία, ερμηνευτικές εγκύκλιοι, κλπ). Η Έκθεση της ΔΕΥΑΙ καταλήγει αναφέροντας συμπερασματικά, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  «Η ΔΕΥΑΙ έχει νομική υποχρέωση να αναζητήσει τα ποσά που αχρεωστήτως κατέβαλλε στον καθένα από τους εργαζομένους της, ενώ ο καθένας από αυτούς έχει υποχρέωση τα επιπλέον ποσά μισθοδοτικών αποδοχών, που έχει εισπράξει βάσει των αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, να τα επιστρέψει ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα».

  Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, όπως αναφέρει στο έγγραφό της, μόλις προ μηνός αποφάσισε να αναθέσει σε εμπειρογνώμονες τον ακριβή προσδιορισμό της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Επιχείρησης και τον προσδιορισμό των «τυχόν αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών στους υπαλλήλους της κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 και εντεύθεν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 1/2/2022». Προσθέτει δε ότι «δεν έχει προβεί σε καμία περαιτέρω ενέργεια αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών».

  Ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε το Σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ για την απάντηση του Υπ. Εσωτερικών.

  Τόσο η Αναφορά στη Βουλή του Σταύρου Καλογιάννη, όσο και τα σχετικά απαντητικά έγγραφα τα οποία επισυνάπτονται (διαβιβαστικό Υπ. Εσωτερικών, Έκθεση ΔΕΥΑΙ), ως δημόσια έγγραφα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Βουλής και διαθέσιμα σε κάθε πολίτη. Η διευκρίνηση κρίνεται αναγκαία μετά τον θόρυβο που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί προ διμήνου, ότι, δήθεν, η Αναφορά του Σταύρου Καλογιάννη είχε κατατεθεί εν κρυπτώ!

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ