Πέμπτη 30.05.2024
More

  Επανεκκίνηση σιδηροδρόμων με σειρά μέτρων για την ασφάλεια και την αναβάθμισή τους

  Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου

  «O Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στα Τέμπη, ανέλαβε μία διττή δέσμευση, αφενός την ενεργή συνδρομή στην πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν δυστύχημα ώστε να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες και να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και αφετέρου την ταχεία και ασφαλή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

  Συνέχισε λέγοντας πως «Ο Πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα και άριστη γνώση για τους τομείς που υπάρχουν προβλήματα και είναι προσηλωμένος με σχέδιο και ισχυρή βούληση για την επίλυσή τους».

  Παράλληλα, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύμβαση τεχνικής αναβάθμισης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τις κριτικές της ότι φταίνε οι πριν και οι επόμενοι, αλλά σιωπά για τα 4,5 χρόνια της υπουργίας του κ. Σπίρτζη στο συγκεκριμένο τομέα.

  Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παραλάβαμε μια υποδομή που ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016 λειτουργούσε σε ένα ποσοστό μικρότερο από το 30%».Είπε ότι γνώριζε για τις προσπάθειες ξεμπλοκαρίσματος, για το πώς έφθασε το έργο στο 70% αλλά και για τα προβλήματα, και τις αδυναμίες στο σιδηρόδρομο. «Γνώριζε λοιπόν και αναγνώρισε και τη δική μας ευθύνη έμπρακτα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Δεν ξέρει όμως και κανείς πρωθυπουργός δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές συγκεκριμένων προσώπων. Δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει ποιος ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ στη Λάρισα, πώς διαμορφώνονται οι βάρδιες, ούτε για το χάος που επικρατούσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει για υπαλλήλους οι οποίοι δεν τηρούν τους κανονισμούς και φέρονται εκτός πλαισίου».

  Υπογράμμισε ότι το μέγεθος της τραγωδίας δεν συνάδει με τις λαϊκιστικές αντιπολιτευτικές προσεγγίσεις του ζητήματος αυτού.

  Είπε επίσης ότι όσον αφορά τα αίτια του δυστυχήματος αναδεικνύονται μεταξύ άλλων οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν ένα τμήμα του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει.

  Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό σε 12 κρίσιμους νόμους όπως είπε για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των παθογενειών του βαθέως κράτους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν όχι.

  «Κανένας δεν μπορεί να φθάσει στο μέλλον από το μονοπάτι του χθες. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνεις κάτι καινούργιο αν θες να δεις κάτι καινούργιο», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

  Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανίζεται σαν ανεύθυνος, αναφέροντας ότι κυβέρνησε μόλις 4,5 χρόνια, αλλά έχει στο στενό του περιβάλλον στελέχη του ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων χρόνων που έχουν ευθύνες για τον φαύλο κρατισμό, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων από 22 Μαρτίου με σειρά μέτρων τόσο τεχνικής φύσεως, όσο και πρόβλεψης προσλήψεων, ολοκλήρωσης έργων, συντήρησης στις σήραγγες, αστυνομικής προστασίες στις υποδομές, πλαίσιο ρύθμισης στην κυκλοφορία τους, κλπ.

  Για τα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων δήλωσε ότι το ΝΠΙΔ ελέγχεται από το δημόσιο δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις και θα είναι δωρεάν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

  Για τις οικονομικές εξελίξεις σε διεθνείς τράπεζες, τόνισε ότι έχουμε πλούσια γνώση και παραστάσεις και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οικονομία δεν απειλούνται, καθώς μειώθηκαν αισθητά τα κόκκινα δάνεια με το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, ενώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις και η ελληνική οικονομία έχει γνωρίσει συνεχείς αναβαθμίσεις. Χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία «θωρακισμένη» και «ασφαλή», που εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών.

  Ως προς τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι έδειξαν ότι «στο χέρι μας είναι, με τις κινήσεις και την ειλικρίνεια που θα δείξουμε», να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ