Τρίτη 25.06.2024
More

  Η επόμενη ημέρα με νέο πολιτικό σκηνικό

  Ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμόρφωσε στη χώρα το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής, με τους εκλογείς να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

  Από την αποστολή των μηνυμάτων αυτών που έχουν και ευρωπαϊκή χροιά και συνδέονται με τα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις αλλαγές που αυτά έχουν ήδη προκαλέσει, όπως για παράδειγμα η προκήρυξη εκλογών στη Γαλλία, δεν εξαιρείται κανένας πολιτικός χώρος και κανένα πολιτικό κόμμα. Νικήτρια των εκλογών αναδείχθηκε η Ν.Δ με ποσοστό 28,3% όμως που υπολείπεται σχεδόν πέντε μονάδες από τον στόχο του 33% που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ήταν το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών του 2019. Όμως, οι εκλογές εκείνες είναι έτσι κι αλλιώς πολύ μακριά και η σύγκριση του αποτελέσματος είναι πολύ πιο ορθό να γίνει με την αμέσως προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ένα χρόνο νωρίτερα, στις Εθνικές εκλογές του 2023.

  Τότε η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 41% και συγκεντρώνοντας 2,4 εκατομμύρια ψήφους, ενώ την Κυριακή έλαβε 1,3 εκ. ψήφους λιγότερες. Ακόμη και η αποχή που άγγιξε το 60% είναι προφανές ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή τουλάχιστον της μεγάλης μάζας των ψηφοφόρων, ειδικά εκείνων που στήριξαν τη Ν.Δ το 2023 ώστε να στείλει με αυτόν τον τρόπο το δικό του μήνυμα και διαμαρτυρίας προς την κυβερνητική πολιτική, αλλά και αποδοκιμασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης που παραμένουν χαμηλά σε ποσοστά και μακριά από τους στόχους που τα ίδια είχαν θέσει.

  Ανάλογη καταγραφή μείωσης της εκλογικής του δύναμης κατέγραψε και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έφτασε το ψυχολογικό όριο του 15% και απώλεσε κάτι λιγότερες από 600.000 ψήφους από τις εκλογές του 2023, με την ηγεσία υπό τον κ. Κασσελάκη να μην μπορεί να πείσει για τις ικανότητες που έχει να αποτελέσει ένα ισχυρό πολιτικό αντίβαρο στην κυριαρχία της Ν.Δ

  Το ίδιο συμβαίνει και με το ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε ποσοστό 12,79%, έχοντας απώλειες 170.000 ψηφοφόρων από το 2023. Η σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του 2019 παράγει μόνον επικοινωνιακά και όχι πολιτικά συμπεράσματα ουσίας για το ΠΑΣΟΚ όπου ήδη καταγράφονται πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματος για άμεση σύγκληση των οργάνων και για γενναίες αποφάσεις από τον αρχηγό Νίκο Ανδρουλάκη.

  Κερδισμένοι Ελληνική Λύση και Φωνή Λογικής

  Στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 9,30% κατετάγη η Ελληνική Λύση με τον Κυρ. Βελόπουλο να είναι από τους νικητές της βραδιάς, καθώς το κόμμα του κέρδισε δύο έδρες στην Ευρωβουλή και 100.000 περισσότερες ψήφους από τις εκλογές του 2013.

  Το ΚΚΕ εκλέγει επίσης 2 ευρωβουλευτές, με ποσοστό 9,25%, έχοντας μία απώλεια 60.00 ψηφοφόρων από πέρυσι. Ποσοστό 4,35% συγκέντρωσε η ΝΙΚΗ που εκλέγει έναν ευρωβουλευτή και διατηρεί τις ίδιες ψήφους από πέρυσι, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και συνοχή από όλα τα κόμματα.

  Η Πλεύση Ελευθερίας απώλεσε 35.000 ψηφοφόρους από πέρυσι, όμως με το 3,40% εκλέγει έναν ευρωβουλευτή και τέλος η νέα εμφάνιση στο πολιτικό σκηνικό είναι η Φωνή Λογικής με την κα Λατινοπούλου η οποία εκλέγεται ευρωβουλευτής με ποσοστό 3,04% και 120.000 ψήφους στην επικράτεια.

  Αποτυχία για Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25

  Εκτός Ευρωβουλής με ποσοστό 2,54% έμεινε το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά που παρότι είναι το μοναδικό από τα μικρά κόμματα με Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή, δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο της εκπροσώπησης στην Ευρωβουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,45%. Έχει πλέον να αντιμετωπίσει μία συνθήκη κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς δε φαίνεται να κατάφερε να πείσει τους εκλογείς που προέρχονται και ανήκουν στην αριστερά, ότι μπορεί και να τους εκπροσωπήσει αλλά και να προτείνει μία διαφορετική πολιτική. Χαμηλά επίσης έμειναν και άλλα κόμματα που είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες εκλογής ευρωβουλευτή όπως οι Δημοκράτες με τον Ανδρέα Λοβέρδο με 1,45%, οι Πατριώτες με τον Προδρ. Εμφιετζόγλου με 1,41% και ο ΚΟΣΜΟΣ του Πετ. Κόκκαλη με ποσοστό 1,08%.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ