Παρασκευή 22.11.2024
More

    Με σημαντικές προκλήσεις οι ευρωπαϊκές κάλπες

    Μπορεί τις τελευταίες ημέρες περισσότερο να άρχισε να θερμαίνεται το προεκλογικό κλίμα, οι ευρωπαϊκές εκλογές όμως της 9ης Ιουνίου είναι σημαντικές και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Κι αυτό θα γίνεται κατανοητό όσο περνάνε οι ημέρες και αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών περισσότερο. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η διαμόρφωση του πολιτικού συσχετισμού που θα προέλθει από τις επιλογές των πολιτών, αλλά και το πώς θα απαντηθούν οι μείζονες προκλήσεις των καιρών.

    Η οικονομία σε μία περίοδο μεγάλης ακρίβειας, οι συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ζητήματα της δημοκρατίας, το αίτημα για απασχόληση ειδικά των νέων, οι μεγάλες γεωπολιτικές συγκρούσεις είναι μόνο μερικά από τα θέματα που τίθενται. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αυξημένες αρμοδιότητες μετά τη Συνθήκη της Λισσαβώνας το θέμα όμως είναι και το πώς θα αξιοποιήσουν τη δύναμη που θα αποκτήσουν τα κόμματα.

    Επίσης, οι ευρωεκλογές στέλνουν μηνύματα και εντός των κρατών μελών επηρεάζοντας το πολιτικό σκηνικό της κάθε χώρας. Περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι σε 27 χώρες έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) συγκέντρωσε ορισμένα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις εκλογές και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου θα διεξαχθεί από τις 6-9 Ιουνίου σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διάφορες ημερομηνίες για κάθε χώρα. Οι Ολλανδοί θα είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν, στις 6 Ιουνίου. Θα τους ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία στις 7 Ιουνίου. Οι εκλογείς στη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία ψηφίζουν την επομένη, 8 Ιουνίου. Η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ιταλία ψηφίζουν για δύο ημέρες στις 7-8 Ιουνίου και στις 8-9 Ιουνίου αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

    Σχεδόν 360 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ. Το κατώτατο όριο ηλικίας ποικίλλει, όμως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα 18 έτη. Για πρώτη φορά στη Γερμανία, ανήλικοι έχουν επίσης το δικαίωμα να ψηφίσουν, καθώς η ηλικία ψήφου για τις ευρωεκλογές έχει μειωθεί από τα 18 στα 16 έτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκλογέων στη Γερμανία από περίπου 61,5 εκατ. το 2019 σε λίγο κάτω από 65 εκατ. φέτος.

    Συνολικά 720 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα εκλεγούν, μεταξύ πολλών χιλιάδων υποψηφίων. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι λιγότερα αυτή τη φορά, εν μέρει λόγω της συρρίκνωσης του κοινοβουλίου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020. Ο πληθυσμός της ΕΕ των 27 χωρών μελών συνολικά είναι λίγο κάτω από 450 εκατομμύρια. Οι χώρες έχουν όλες μαζί ένα ΑΕΠ που φθάνει σχεδόν τα 17 τρισεκατομμύρια ευρώ και οι εμπορικές ανταλλαγές τους αντιστοιχούν περίπου στο 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

    Πότε ιδρύθηκε η ΕΕ;

    Με τη Συνθήκη της Ρώμης του 1957 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτή η ομάδα χωρών χρησιμοποιεί το όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερες χώρες έγιναν σταδιακά μέλη της ΕΕ από τότε. Η πιο σημαντική διεύρυνσή της σημειώθηκε το 2004 με την προσχώρηση 10 χωρών, κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, της Κύπρου και της Μάλτας. Η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα που έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

    Ανησυχία για το περιβάλλον

    Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με τίτλο «Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο περιβάλλον» που δημοσιεύτηκε, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για το περιβάλλον, το οποίο θεωρούν ένα ζήτημα που τους επηρεάζει προσωπικά. Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και την υγεία τους. Πάνω από τέσσερις στους πέντε πολίτες που απάντησαν αναγνωρίζουν ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα τους. Τα αποτελέσματα αυτά είναι σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα της τελευταίας έρευνας που διεξήχθη το 2019, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο σημαντική συνεχίζει να είναι για τους πολίτες η περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν επίσης για το κόστος της ρύπανσης. Η έρευνα καταδεικνύει επίσης τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τη ρύπανση και τη λειψυδρία, τη στήριξή τους στην κυκλική οικονομία και την αποκατάσταση της φύσης, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τις επιπτώσεις των επιβλαβών χημικών ουσιών.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ