Τρίτη 18.06.2024
More

  Μητσοτάκης: Θα ζητήσει έκτακτα μέτρα υποστήριξης των κρατών-μελών της Ένωσης στη σύνοδο κορυφής

  Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην έκτακτη  σύνοδο με θέμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  Εκτακτα μέτρα υποστήριξης των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει η Ελλάδα, για να αντιμετωπιστεί από κοινού η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα ξημερώματα, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

  Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο θα ζητήσει να συμφωνήσουν οι πρωθυπουργοί ώστε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις σχετικές προτάσεις.

  Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

  Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που, πριν από λίγο, φάνταζε αδιανόητη. Τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το Διεθνές Δίκαιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και για αυτό και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εξαιρετικά δυναμική.

  Είμαστε εδώ, ενωμένοι, για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατό την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

  Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ