Σάββατο 27.04.2024
More

    ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ-Επαναφέρει την Τεχνόπολη και τη μετατροπή του στρατοπέδου Βελισσαρίου σε Πάρκο

    Ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα θα λάβει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλο κράτος μέλος, το 20% του ΑΕΠ, ανέφερε ο κ. Καλογιάννης

    Στην συζήτηση του σ/ν του Υπ. Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους», στην Ολομέλεια της Βουλής, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα θα λάβει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλο κράτος μέλος, το 20% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε 7% μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ και 180.000 – 200.000 μόνιμες θέσεις εργασίας μέχρι το 2026.

    Αφού έκανε μία αναφορά στους βασικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης, στάθηκε ιδιαίτερα στις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο προτάσεις τοπικού περιεχομένου και χαρακτήρα.

    Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό, τόνισε, το Σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

    –         Εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.

    –         Βελτίωση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης, με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

    –         Επιλεγμένα έργα υποδομής, όπως ο Ε65 και ο ΒΟΑΚ.

    –         Ένα μεγάλο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας.

    –         Ηλεκτρονικά διόδια, τα οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα ήταν λειτουργικά το 2018!

    –         Ενίσχυση του πολιτισμού και του τουρισμού.

    –        Ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι τα Ιωάννινα χρειάζονται μία Τεχνόπολη. Διαθέτουμε πολύ καλό Πανεπιστήμιο, δύο μεγάλα νοσοκομεία, εταιρείες τεχνολογίας αιχμής και η Τεχνόπολη είναι αναγκαία. Την είχαμε προβλέψει στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων από το 2009. Περιλαμβάνεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Ηπείρου (2018). Προτείνω να κινηθούν αμέσως οι σχετικές διαδικασίες, όπως προβλέπει ο N.2545/1997, δηλαδή να οριοθετηθεί και οργανωθεί η προτεινόμενη περιοχή, ώστε να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Να δημιουργηθεί ο Φορέας, μία ΑΕ, που θα αναλάβει το εγχείρημα, θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

    Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί σε συνάφεια και συμπληρωματικά με το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων του Σχεδίου, σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα, εντός μιας πενταετίας.

    Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή. Σε ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους.

    Εμπιστευόμαστε την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών που εκπόνησε το Σχέδιο και πέτυχε την ταχύτατη έγκρισή του, στηρίζω το έργο τους και εύχομαι ολόψυχα επίτευξη των στόχων».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ