Κυριακή 21.07.2024
More

  Στη Βουλή η μετεγκατάσταση των φυλακών Ιωαννίνων

  Συγκεκριμένες απαντήσεις από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης αντίστοιχα για την τύχη του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ιωαννίνων ως προς τη μετεγκατάστασή του στην Κόντσικα, ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης.

  Όπως έχει αποκαλύψει από τις 24 Μαρτίου η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» παρότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες με την παραχώρηση του χώρου από την Τ.Κ Κόντσικας, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «κόλλησε» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Αυτό είχε επιβεβαιώσει μιλώντας στο ITV από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε τότε η Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα.

  Η χωροθετημένη έκταση εντάσσεται σε περιοχή του δικτύου Natura 2000 που χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και ειδικά για το κιρκινέζι και γι’ αυτό απαιτείται η έκδοση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το σχέδιο Π.Δ απεστάλη από το ΥΠΕΝ, πλην όμως το ΣτΕ ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία και νέες ενέργειες για τη διασφάλιση των όρων ευζωίας της ορνιθοπανίδας κάτι που σημαίνει, ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για να κατατεθεί προς δημοσίευση το Π.Δ σε ΦΕΚ.

  «Δυστυχώς το ΣτΕ επανήλθε στην υπόθεση και απαιτεί πλέον κάποιες νέες ενέργειες, τις οποίες έχουμε ήδη αρχίσει να τις προωθούμε. Ευελπιστούμε σύντομα να τελειώσει η διαδικασία ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της ανέγερσης νέων φυλακών εκτός του αστικού ιστού, με πολύ καλύτερες συνθήκες και για τους εργαζόμενους και για τους κρατούμενους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, αλλά θα σεβαστούμε, όπως επιβάλλεται και τη νομοθεσία και την προστασία του περιβάλλοντος», είχε αναφέρει τότε η κα Λυγούρα.

  Στην ερώτησή του ο κ. Τσίμαρης αναφέρεται στη δημοσιογραφική αποκάλυψη της «Ε» και στις δηλώσεις της κας Λυγούρα στο ITV και την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

  Αναφέρεται ακόμη στην από δεκαετίες λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων, καθώς και ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του οικείου Δ. Ιωαννιτών η μετεγκατάστασή του εκτός του αστικού ιστού.

  Ο κ. Τσίμαρης  ερωτά τους  κ.κ. Υπουργούς:

  Ισχύει ότι το ΣτΕ ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία και νέες ενέργειες προκειμένου να κατατεθεί προς δημοσίευση το απαιτούμενο Π.Δ.;

  Αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να κατατεθούν τα απαιτούμενα;

  Με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία;

  Η χρηματοδότηση για την φυσική υλοποίηση του έργου είναι διασφαλισμένη; Ποιος ο προϋπολογισμός του έργου και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν;

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ